logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kezdődik: Finnországban ötszörösére emelkedett a villamos energia ára

| Szerző: hirado.hu
A szárnyaló energiainfláció miatt a lakosság Európa-szerte nehéz télnek néz elébe. A szokatlanul hideg időjárás közepette Finnország megadta magát az egyre súlyosbodó energiaválságnak: az ország kőolaj és földgáz behozatalára szorul szomszédjaitól. Egy év alatt ötszörösére emelkedett a villamos energia ára.  
A kép illusztráció (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Finnországban a szokatlanul hideg időjárás és az egyre súlyosbodó energiaválság miatt máris égbe szöktek az energiaárak:

a villamosenergia-tőzsde adatai szerint a háztartások és a vállalkozások a hét elején 422 eurót fizettek megawattóránként, ami nagyjából ötször magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

A hazai villamosenergia-termelési források közé tartoznak a hő-, nukleáris és vízerőművek, ám energiafüggősége miatt a Svédországgal, Norvégiával és Oroszországgal is határos észak-európai ország nagy mennyiségű fosszilis tüzelőanyag-importra, javarészt kőolaj és földgáz behozatalára szorul szomszédaitól.

Energetikai szakértők arra figyelmeztetnek, hogy

az egekbe szökő energiaáraknak tulajdonítható földgázár-emelkedés miatt a finn háztartások és vállalkozások a jövő nyárig számolhatnak jelentősen megnövekedett energiaköltségekkel. Márpedig az előrejelzések szerint az európai gázárak szárnyalása sem hagy alább egyhamar.

„Finnország nagymértékben függ az importtól. Télen szükségünk van a szomszédos országok energiájára, de ha a villamosenergia-piac és a hazai villamosenergia-termelés normálisan működik, akkor jövő télen elegendő villamos energia áll majd a rendelkezésünkre” – nyilatkozta Mikko Heikkila, a finn Fingrid villamosenergia-társaság szóvivője. Mint rámutatott, az energiaárak azért szárnyalnak, mert az ország átlaghőmérséklete december 15-ig jóval a harmincéves trendvonal alatt marad.

Az orosz Gazprom, a legnagyobb európai földgázszállító hétfőn az európai energiaválság várható súlyosbodására figyelmeztetett. Előrejelzésük szerint az árak a következő hónapokban is emelkednek, ami nem hoz megkönnyebbülést az otthonukat gázzal és villamos energiával fűtő háztartásoknak.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még