logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hónapokig is eltarthat az Északi Áramlat 2 német szakhatósági jóváhagyása

| Szerző: hirado.hu
A projektet irányító Nord Stream 2 AG-tól a német szövetségi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) szeptemberben kapta meg a független üzemeltetői minősítés iránti kérelmet az Északi Áramlat 2-re, ami az EU harmadik energiacsomagjának követelménye, az engedélyezés akár négy hónapig is eltarthat, és azután kerül csak az Európai Bizottság elé.

Mivel Európa energiahiánnyal néz szembe, egyre sürgősebbé vált, hogy minél több helyről szerezzen be földgázt. A gázárak Európában drasztikusan magasabbak, mint az év elején. Bár már szeptemberben befejeződött az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat 2 gázvezeték építése, a gázszállítás elindítását akadályozza a bürokratikus szabályozás.

Az Európai Parlamentben a gázársokk kapcsán októberben Kadri Simson energiaügyi biztos Frans Timmermans bizottsági alelnököt idézve azzal érvelt, hogy az uniós klímapolitikának nincs köze az árak növekedéséhez. A biztos szerint épp ellenkezőleg, a zöldmegállapodás, a megújuló energiaforrások arányának növelése az egyetlen kivezető út a válságból.

A német szakhatóság engedélyének kiadása akár négy hónapig is eltarthat

Uniós előírás, hogy a gáz kitermelését és szállítását a vezetéken különböző vállalatok valósítsák meg. Az Északi Áramlat 2 projektet irányító Nord Stream 2 AG-tól a német szövetségi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) szeptemberben kapta meg a független üzemeltetői minősítés iránti kérelmet, ami az EU harmadik energiacsomagjának követelménye.

Ezt az úgynevezett ellátásbiztonsági elemzést az energiaipari törvény írja elő, ha egy szállítási rendszerüzemeltető nem uniós országból akar földgázt szállítani a közösségbe.

A német szakhatóság engedélyének kiadása akár négy hónapig is eltarthat, azután az ügy az Európai Bizottság elé kerül majd.

Az Ukrajnát elkerülő, 11 milliárd dolláros beruházás a duplájára, évi 110 milliárd köbméterre növelné a már meglévő Északi Áramlat kapacitását.

A Nord Stream 2 AG október 18-án jelentette be, hogy befejeződött az Északi Áramlat 2 gázvezetékpár első vezetékének feltöltése. A vezetéket a rendszertervezési követelményeknek megfelelően mintegy 177 millió köbméter, úgynevezett műszaki gázzal töltötték fel, 103 bar nyomáson, így az üzemkésszé vált, gáz azonban nem érkezhet rajta a bürokratikus folyamatok lezárultáig.

Moszkva korábban közölte, hogy Oroszország a német szabályozó engedélyének kézhezvétele után már másnap készen áll a gázszállítás megkezdésére az Északi Áramlat 2 gázvezetéken keresztül.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még