logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Folytatódó rezsiharc Brüsszel zöldakarnokaival

| Szerző: hirado.hu
Miközben történelmi csúcsokat döntögetnek az energiaárak az Európai Unió több tagállamában, és jelenleg drasztikus árnövekedéssel néz szembe a lakosság, Magyarország az egyetlen olyan tagállam, ahol a fogyasztói energiaárak nem növekedtek. Donáth Anna, a Momentum EU-s delegáltja az uniós klímapolitika szószólóihoz igazítja retorikáját, miközben a magyar kormány által elindított és sikeresen alkalmazott rezsicsökkentés politikáját ostorozza. Arra, hogy a „zöld megállapodás” európai képviselői előtt milyen jövőkép sejlik fel az atomerőművek és a szénerőművek egyidejű leállításával, egyelőre nincs válasz. Annyit azért elárultak: az általuk tervezett átállás nem lesz fájdalommentes.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság zöldpolitikáért felelős alelnöke az Európai Unió több államát is sújtó energiaárválság tetőpontján azzal érvelve próbálja kivédeni a támadásokat, hogy

az uniós klímapolitika nagy ívű zöldprogramjának nincs hatása a drasztikus árnövekedésre.

Az illetékes biztosokkal és zöldpolitikusokkal karöltve a holland  politikus úgy véli, az árválság mögött a globális gazdasági fellendülés és az ázsiai országok jelentős kereslete a meghatározó tényező. Timmermans javaslata továbbra is az, hogy az energiaágazatban történt áremelkedés miatt nemhogy lassítani, de még jobban fel kell gyorsítani a megújulóenergia-használatra való áttérést.

Az Európai Bizottság alelnöke szerint

a zöld átállásban mindenkinek meg kell fizetnie a ráeső részt.

Frans Timmermans (Fotó: EPA/Patrick Seeger)

Mint azt korábban elmondta, a költségek nagy részét ma is az ipar viseli, viszont a nap végén ez is a fogyasztónál jelenik meg, a kérdés csak az, hogy miként lehet ezt méltányos módon megtenni.

A magyar kormány az uniós zöldmegállapodás propagátoraival szemben az európai klímavédelmi célokra és karbonadóra vonatkozó kérdésekben más irányban határozza meg a válságból kivezető utat, és nem külső tényezőkre vezeti vissza a drámai árnövekedést. Orbán Viktor miniszterelnök múlt szerdán a szlovéniai Brdóban jelentette ki, hogy legalább részben az Európai Bizottság hibája, hogy az árak megemelkedtek. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő sem kertelt, amikor nemrég azt nyilatkozta, hogy „az energiaárválságért az EU klímapolitikája a felelős”.

Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője a Magyar Nemzetnek múlt héten adott interjúban elmondta, hogy miközben az unió passzívan szemléli a történéseket, Magyarország az egyetlen olyan tagállam, ahol a fogyasztói energiaárak nem növekedtek. Mindez a kormány következetes, rezsicsökkentésre irányuló politikájának az eredménye, amire – mint mondta – okkal lehetünk büszkék. Tóth Edina megjegyezte azt is,

kiváltképp szomorú, hogy a magyar baloldali képviselők közben következetesen a brüsszeli álláspontot támogatják.

Donáth Anna, a Momentum uniós parlamenti delegáltja Timmermansék véleményét és válságkezelési javaslatait osztja felszólalásaiban és közleményeiben. Szerinte Orbán Viktor „átlátszó csúsztatásaival” szemben a most kialakult energiapiaci helyzet éppen arra világít rá, hogy nem várhatunk tovább a klímavédelmi intézkedések felpörgetésével. Facebook-videójában azt mondja:

A zöldkérdés: létkérdés. Az átállás viszont nem lesz fájdalommentes.

Timmermans és a zöldek narratívája nyomán hozzáfűzi, a kialakult energiaszegénységet fel kell számolni, „ennek keretében pedig mindent meg kell tennünk a lakások energetikai korszerűsítéséért, hogy mérsékeljük az energiafogyasztásukat. Ez lenne a valódi rezsicsökkentés” – írja a Momentum EP-képviselője.

A Kossuth Rádiónak nyilatkozva Andreas Unterberger, a Börsen-Kurier újságírója, a Die Presse és a Wiener Zeitung volt főszerkesztője hangsúlyozta,

óriási hiba volt az atomerőművek és a szénerőművek egyidejű leállításáról határozni.

A kérdés szerinte az, hogy lesz-e bátorsága bárkinek ezt bevallani, és visszakormányozni a hajót. Mint mondta, ha nem is az európai országok, de a legnagyobb, vagyis Németország biztosan elszámolta magát. Amit Németország az elmúlt években tett, illetve amit a következő évekre elhatározott, annak nem csak a németek számára, hanem egész Európa számára katasztrofális következményei lesznek: az atomerőművek és a szénerőművek egyidejű leállításáról van szó. Ha ezeket megszüntetik, és csak a relatív bizonytalan zöldenergiára, napelemekre, szélerőművekre építik az energiaellátást, akkor egy nagyon kockázatos jövő felé haladnak, amelyben egyre gyakrabban fenyeget majd áramkimaradás.

(…) a politikában, a populista politikában sokszor irreális kívánságokat hangoztatnak. Egyrészt meg akarjuk védeni a bolygót a szén-dioxidtól, a fenyegető felmelegedéstől, de közben lemondunk az atomenergiáról. Ez lehetetlen

– vélte Unterberger.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még