logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Energiaár-robbanás Európában, több százezres megtakarítás a magyarok zsebében

| Szerző: hirado.hu
Miközben átlagosan évi 200 ezer forint rezsipénz marad a magyarok zsebében, addig egy átlagos háztartásnak éves szinten 370 ezer forinttal kellene többet fizetnie, ha a baloldali pártok javaslatai alapján megszűnne a kedvező energiaárak befagyasztása. A brüsszeli többségi álláspontot, miszerint az uniós klímapolitikának nincs köze az árak növekedéséhez, tételesen cáfolja a gyakran idézett nyugat-európai közgazdászok véleménye.

 

A hazai példát ajánlotta kollégái figyelmébe Tóth Edina EP-képviselő, miután szerdán az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenárisán is rendkívüli vitát tartottak az egyre növekvő energiaárakról.

Az Európai Néppárt politikai tanácsadója a Magyar Nemzetnek adott interjúban úgy fogalmazott: történelmi csúcsot értek el az energiaárak, jelenleg több EU-tagállam lakossága is rendkívüli árnövekedéssel néz szembe. Az Európai Unió eddig passzívan szemlélte a helyzetet, és az uniós tagállamok voltak azok, amelyek a cselekvés útjára léptek. Magyarország az egyetlen olyan tagállam, ahol a fogyasztói energiaárak nem növekedtek. Az energiapiacon most tapasztalható szűkös energiakínálat elsősorban az unió elhibázott politikája miatt alakulhatott ki. Az Európai Bizottság túlzóan ambiciózus klímavédelmi csomagot terjesztett elő. Az árakkal kapcsolatos megfelelő hatástanulmányok pedig sosem készültek el. Ez még inkább súlyosbítja a jelenlegi helyzetet.

Tényeket tagad Brüsszel

A brüsszeli nyomás a rezsiárak növelésére lényegében folyamatos. Ahogy már mondtam, mi a fokozódó politikai nyomásgyakorlás ellenére sem hagyjuk, hogy a nagy szennyezők helyett a magyar családok fizessék meg a zöldátállás költségeit – tette hozzá az EP-képviselő.

Az Európai Parlament szerdai vitájában a képviselők többsége nagyon kritikus volt a kibontakozó válság miatt, ám Kadri Simson energiaügyi biztos Frans Timmermans bizottsági alelnököt idézve azzal érvelt, hogy az uniós klímapolitikának nincs köze az árak növekedéséhez. A biztos szerint épp ellenkezőleg, a zöldmegállapodás, a megújuló energiaforrások arányának növelése az egyetlen kivezető út a válságból.

Ennek az álláspontnak élesen ellentmond Philippe Chalmin közgazdász, energiapiaci szakértő nyilatkozata, melyet a TV5Monde francia televíziónak adott. Chalmin úgy fogalmazott: „Európában a helyi gáztermelés nagyon alacsony. Tudniuk kell, hogy Európa, a nagy ökológia nekilendülésben – ami teljesen jogos és észszerű – úgy döntött, hogy megszünteti a széntermelést. Aztán ott van a geopolitikai rész. Európában a földgázunk felét Oroszországból importáljuk, ahol a Gazprom nevű vállalat gázmonopóliumot tart fenn.”

Kétszázezer forint marad a magyar családok zsebében

A kormány 2013-ban és 2014-ben 25 százalékkal csökkentette a lakossági fogyasztóknak az áram, a gáz és a távhő árát – idézi a Világgazdaság Schanda Tamás, az Inovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárának online bejelentését –, így a hazai lakosság fizeti Európában a legalacsonyabb gázárat és a második legalacsonyabb áramárat.

A rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyar családok minden évben átlagosan 200 ezer forintot spórolnak – jelentette ki Schanda Tamás, és emlékeztetett, hogy közműszámláin mindenki láthatja, mennyit hagyott nála a rezsicsökkentés.

Felidézte, hogy a biztonságos gázellátás érdekében a napokban megszületett az új magyar–orosz hosszú távú gázvásárlási megállapodás. A tíz plusz öt évre szóló egyezmény keretében Magyarországra évi 4,5 milliárd köbméter energiahordozó érkezik. Ugyanakkor – mutatott rá – nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy Brüsszellel is vitába kell szállnunk.

Brüsszel a klímaváltozásra hivatkozva olyan új adókat akar ránk kényszeríteni, amelyek megemelnék a magyar családok rezsijét. A kormány álláspontja azonban az, hogy a környezetszennyezés árát a környezetszennyező nagyvállalatoknak kell megfizetniük, nem a magyar családoknak – hangsúlyozta az államtitkár, majd kijelentette: „továbbra is azon dolgozunk, hogy megvédjük a rezsicsökkentést.”

A gépkocsi- és lakástulajdonosokat sarcolná meg Brüsszel

Orbán Viktor miniszterelnök, mint azt a hirado.hu is megírta, a napokban így fogalmazott a közösségi oldalára feltöltött videóban: „Brüsszel hibája miatt is magasak az energiaárak.”

Hangsúlyozta: a V4-ek együtt lépnek fel az ellen, hogy az Európai Bizottság újabb adókat vessen ki az autó- és lakástulajdonosokra.

„Tegnap éjjel (kedden – a szerk.) egy óra után végeztünk. A leghevesebb vita nem a bővítésről, hanem az energiaárakról alakult ki. A helyzet teljesen nyilvánvaló: Brüsszel elhibázta, elrontotta, elbaltázta, ezért vannak most égben az energiaárak. Ráadásul egy klímavédelemnek álcázott akcióterv keretében további adókat akar kivetni a gépkocsi-tulajdonosokra és lakástulajdonosokra. A V4-ek ezt elutasítják, együtt léptünk föl, javaslatokat terjesztettünk elő. A következő menet két hét múlva esedékes Brüsszelben.”

A miniszterelnök az uniós csúcs végén azt mondta: a magas gázárak kialakulásáért a fő felelősség Frans Timmermanst, az Európai Bizottság alelnökét terheli, aki az uniós szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével összefüggésben rossz számításokat végzett.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még