logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Késik a vámellenőrzés bevezetése, egyre mélyül a brit gazdasági válság

| Szerző: hirado.hu
Áruhiány miatt a brit kormány a jövő év elejére halasztotta az Európai Unióból érkező áruk teljes vámellenőrzésének bevezetését. Az, hogy a Brexit miatt az Egyesült Királyság a vámunióból és az egységes piacból is kivált, rengeteg problémát okoz az országban, amelynek gazdasága egyre inkább megérzi, hogy Unión kívüli országként jókora bürokratikus terhet jelent a legegyszerűbb export-import tranzakció is.

 

Az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésének következményeként a teherautó és kamion sofőrök is elhagyták az országot, aminek következtében megállt az áruszállítás és áruhiány lépett fel – hangzott el a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

Annak ellenére, hogy a Brexit átmeneti időszakának lejárta után már az idén be kellett volna vezetni a teljes vámellenőrzést az Unióból érkező árukra, a szigetország kormánya azt tervezi, hogy jövő év január 1-jétől lépteti életbe az importált termékek vámellenőrzését, majd július 1-jétől kéri a minőségbiztonsági nyilatkozat bemutatását is.

Az Egyesül Királyság álláspontja szerint a brit vállalatok a mai napig nem tudtak alkalmazkodni az Unióval való kereskedelem új szabályaihoz. Az élelmiszeripari szektorban tombol a munkaerőhiány, amely miatt akár állandósulhatnak is az egyre érzékelhetőbb hiányok a brit élelmiszerkereskedelemben. A brit étel- és italszövetség szakmai igazgatója szerint az iparágból

kb. 500 ezer dolgozó hiányzik,

emiatt már nem működőképes a folyamatos ellátást lehetővé tevő beszállítási modell.

Sokak szerint a Downing Street így próbálja rávenni az Európai Biztottságot arra, hogy tárgyalja újra az ún. északír protokollt, amely az Egyesült Királyságból Észak-Írországba tartó termékek speciális vámellenőrzési szabályait taglalja. A szabályrendszer egyik cikkelye felhatalmazza a feleket, hogy értékeljék újra a protokoll létrehozásáért felelős nagypénteki megállapodást, ha az súlyos negatív gazdasági következményekkel járna.

Boris Johnson brit miniszterelnök kész alkalmazni a cikkelyt, azonban azt is tudja, hogy súlyos politikai nézeteltérésekkel járhat, ha ezt a saját maga által kiharcolt és aláírt egyezményt egyoldalúan megsérti.

A következő hónapok vízválasztók lehetnek a brit kormány számára, amelynek elsődleges célja kivezetni az országot az egyre állandósuló gazdasági válságból.

a teljes beszélgetés itt visszahallgatható

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotón Nagy-Britanniába érkező áruszállító kamionok láthatók (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még