logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Irgalmatlan magasan ingázik a földgáz ára Európában

| Szerző: hirado.hu
Jelentősen drágult és ismét 800 dollár (239 ezer forint) fölé emelkedett a földgáz ezer köbméterenkénti ára a szabadpiaci kereskedésben pénteken. A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF októberi határidős jegyzésében a földgáz ezer köbméterenként 803,75 dollárba (240 ezer forintba), megawattóraként 65,995 euróba (23 ezer forintba) került.

 

Szerdán többször is történelmi rekordot döntött a szabadpiaci ár, a napi maximumán ezer köbméterenként csaknem 970 dollárt (290 ezer forintot) kellett fizetni, majd zárásra 800 dollár (239 ezer forint) környékére zuhant vissza a jegyzés. Csütörtökön tovább mérséklődött, 730 dollárra (218 ezer forintra) süllyedt az ár, végül 760 dolláron (227 ezer forinton) zárult a kereskedés.

Január óta több mint 250 százalékkal nőttek a földgázárak a holland TTF-n, ami felfelé hajtja az elektromos energia árát a fűtési szezon közeledtével, miközben Európában a gáztározók töltöttségének szintje az átlagosnál is alacsonyabb.

Az S&P Global Platts amerikai pénzügyi szolgáltató vállalat elemzői áram drágulását is a földgáz árának emelkedéséhez kötik. A közműszolgáltatók egyre inkább rá vannak utalva a földgázra.

A TASZSZ orosz hírügynökség által megkérdezett elemzők elképzelhetőnek tartják, hogy bizonyos feltételek esetén

akár 1000 dollárba (299 ezer forintba) is kerülhet 1000 köbméter földgáz Európában.

Az ár attól függ majd, hogy hogy alakul a helyzet az ázsiai gázpiacokon, illetve mikor helyezik üzembe az Északi Áramlat-2 gázvezetéket.

Az Oroszországot Németországgal összekötő, a Balti-tenger mélyén futó gázvezeték építése egy héttel ezelőtt fejeződött be, és a tervek szerint az év végéig el is indulnak a szállítások.

A címlapfotón az Északi Áramlat-2 gázvezeték fogadóállomása a németországi Lubminban (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még