Bezárhat a pizzériák fele, éhen maradunk Olaszországban?

 

Csőd fenyegeti az olaszországi éttermek 40 százalékát a következő tizenkét hónapban a koronavírus-válság miatt, derül ki a Confindustria vendéglátóipari szövetség friss jelentéséből. A világjárvány előtt csak az éttermek 17 százalékát fenyegette a bezárás réme. Nincsenek rózsás helyzetben a privát szállásadók sem.

A küszöbön álló csődhullám fő oka természetesen az elhúzódó koronavírus-válság: a világjárvány által kiváltott szigorú lezárások miatt egyre több cég, illetve kisebb családi vállalkozás küzd a puszta fennmaradásáért.

Nem sokkal rózsásabb az olaszországi szállodákra vonatkozó előrejelzés sem, eszerint a hotelek és a magánszállások egyharmada forog veszélyben. A világjárvány előtt csak ezek 17,3 százalékát fenyegette a fizetésképtelenség – áll a Confindustria és a Cerved olasz gazdaságkutató intézet pénteken közzétett jelentésében.


Különösen magas a csődveszély a dél-olaszországi éttermek esetében, ott a trattoriák (éttermek) és a pizzériák több mint felét, 51 százalékát fenyegeti a bezárás veszélye.

A tanulmány szerint 2020. január 1-je és 2021 vége között mintegy 1,3 millió vendéglátóipari munkahely szűnik meg Olaszországban, ami a kis- és középvállalkozások által biztosított 16 millió munkahely 8,2 százalékának felel meg. A munkahelyek megszűnésének veszélye szintén nagyobb Közép- és Dél-Olaszországban, mint a fejlettebb északon.

A címlapfotó illusztrácó.