×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Új Magyarország-stratégiát fogadott el az EBRD

 

Elfogadta új Magyarország-stratégiáját az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatótanácsa. A pénzintézet londoni székhelyén csütörtökön bemutatott 22 oldalas dokumentum szerint a 2021-2026-os időszakra szóló feladatterv elemei között szerepel a koronavírus-járvány által a magyar gazdaságra gyakorolt hatások felszámolásának elősegítése is.

Az EBRD új országstratégiája hangsúlyozza, hogy a 2014-től a koronavírus-járvány előtti utolsó teljes évig, 2019-ig tartó időszakban a magyar gazdaság növekedése volt a legerőteljesebb a közép-európai és a balti EU-térségen belül.

A bank számításai szerint 2014 és 2019 között a magyar hazai össztermék (GDP) éves átlagban 4,1 százalékkal nőtt. Ugyanebben az időszakban a többi térségi gazdaság és a balti köztársaságok átlagos éves GDP-növekedési üteme 3,3 százalék volt.

A magyar gazdaság 2019-ben is a térség leggyorsabb növekedését produkálta:

abban az évben 4,6 százalékkal nőtt a magyar hazai össztermék, és a beruházási ráta is a legmagasabb volt.

A beruházások összértéke 2019-ben a GDP-érték 28,6 százalékának felelt meg; a többi közép-európai EU-gazdaságban és a balti térségben ez az arány 21,5 százalék volt – áll az EBRD csütörtökön ismertetett Magyarország-stratégiájában.

A magyar gazdaság már az idén ismét növekedésnek indulhat

Az EBRD közölte: várakozása szerint a magyar gazdaság a koronavírus-járvány okozta recesszió után már az idén ismét növekedésnek indul.
Ezt más nagy londoni elemzőházak is jósolják.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő Magyarországról összeállított idei éves országjelentésében kifejtette: a „Baa3” szintű magyar államadós-osztályzatra általa érvényben tartott, felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátás azt tükrözi, hogy a magyar gazdaság a hasonló besorolású szuverén adósokkal összehasonlítva erőteljes teljesítményt mutatott, és

a cég várakozása szerint ez a továbbiakban is így lesz.

Jóllehet az erőteljes gazdasági növekedés és az államadósság csökkenésének folyamata óhatatlanul megtorpant a koronavírus-válság miatt, a járvány azonban eddig csak korlátozott hatást gyakorolt az alapszintű magyar adósprofilra – állt a Moody's értékelésében.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint a magyar gazdaság teljesítménye az idén 3 százalékkal, 2022-ben 5,1 százalékkal növekszik, és a magyar hazai össztermék jövőre újból eléri a koronavírus-járvány előtti szintet.

Mások még gyorsabb kilábalásra számít

A másik két globális piacvezető hitelminősítő ennél is gyorsabb kilábalásra számít a magyar gazdaságban. A Standard & Poor's az idén 4,6 százalékos, a Fitch Ratings az idén 4,9 százalékos, jövőre 5,5 százalékos magyar GDP-növekedést valószínűsített a magyar államadós-besorolások idei megerősítéséhez fűzött előrejelzéseiben.

Csütörtökön ismertetett új Magyarország-stratégiájában az EBRD közölte: a következő időszakban azokra a területekre összpontosítja magyarországi tevékenységét, amelyeken még érzékelhető valamelyes lemaradás az átalakulási folyamatban.

A bank a központi stratégiai célkitűzések keretében mindemellett segíteni kívánja a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak felszámolását is – áll a 2021-2026-os programot részletező dokumentumban.

A pénzintézet a következő időszakban is a Magyarország-stratégia központi elemeként kezeli a tőkepiac fejlesztésétét,

valamint különös hangsúllyal az erőforrás- és az energiahatékonyság javítását, a szénhidrogén-alapú energiahordozók használatának visszaszorítását és a megújuló energiaforrások alkalmazását.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított EBRD a fennállása óta eltelt három évtizedben 190 fejlesztési programra csaknem 3 milliárd euró finanszírozást nyújtott Magyarországnak.

A címlapfotó illusztráció.