Már az EU is a magyar modellt követi: jön az uniós keleti nyitás

 

Nagy befektetési együttműködés körvonalazódik az Európai Unió és Kína között.

Az Európai Unió és Kína közel áll a régóta várt üzleti megállapodás megkötéséhez. A várhatóan ezen a héten véglegesítendő paktum jobb hozzáférést biztosít az uniós vállalkozásoknak a kínai piachoz, és javítja a verseny feltételeit – számolt be honlapján a BBC World.

Az együttműködést előkészítő megbeszélések 2014-ben kezdődtek, de az évek során több kérdésben is megakadtak a tárgyalások. Az Egyesült Államok és Kína közötti növekvő kereskedelmi feszültség segíthette a kínai helyzet megváltoztatását – mondták a tárgyalók.

A megegyezésre közvetlenül a december 24-én bejelentett Brexit-megállapodás után kerülhet sor.

Súlyos kompromisszumok mindkét részről

Több jelentés szerint az együttműködés megnyitná Kína feldolgozóiparát az uniós vállalatok, valamint az építőipar, a reklámipar, a légi közlekedés és a távközlés előtt. Kína egyik fontos feltétele az, hogy hozzáférjenek az EU energiapiacához, tekintettel a nemzetbiztonság érzékenységére. A megállapodás várhatóan hozzáférést biztosít majd Pekingnek az európai megújulóenergia-szektor egy kis részéhez.

A paktumot úgy is tervezték, hogy megszüntesse a kínai beruházások előtt álló akadályokat, például a közös vállalkozásokra vonatkozó követelményeket és a külföldi tulajdonra vonatkozó korlátokat bizonyos iparágakban.

A megállapodás létrejötte után az Európai Parlamentnek ratifikálnia kell azt, így a folyamat csak 2021 második felében kezdődhet meg

– mutat rá a BBC.

Az Európai Bizottság hétfőn számolt be a Pekinggel folytatott tárgyalások állásáról, különös tekintettel a kínai munkavállalók jogainak alapvető kérdésére. A jelentések szerint ugyanis Kína kényszermunkásként használja a Hszincsiang tartományban nagy számban fogva tartott ujgur muszlimokat. Peking tagadja ezeket az állításokat. A megállapodás értelmében Kínát arra kérik, hogy tartsa be a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet kényszermunkára vonatkozó szabályait.

Az EU és az USA kapcsolatát is befolyásolhatja a megállapodás

Az EU és Kína között körvonalazódó megállapodás várhatóan súrlódásokat okoz majd Joe Biden megválasztott amerikai elnök adminisztrációjával. December elején az EU közzétette a transzatlanti stratégiára vonatkozó elképzeléseit, amelyben arra buzdította az Egyesült Államokat, hogy működjön együtt a Kína okozta „stratégiai kihívás” megoldásában.

Kína és az Egyesült Államok között 2018 óta kereskedelmi háború zajlik, és a Trump-adminisztráció számos kínai technológiai céget nemzetbiztonsági fenyegetésként jellemzett.

Az EU és Kína kapcsolatában idén feszültté vált az új hongkongi rendőrségi törvény bevezetése, valamint a koronavírus terjedésével kapcsolatos dezinformációs vádak miatt is.

A címlapfotó illusztráció.