Megszületett a megállapodás az uniós költségvetésről Brüsszelben

 

Megszületett a megállapodás az Európai Unió következő többéves költségvetéséről és a koronavírus utáni helyreállítási alapról a tagállami vezetők csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján – jelentette be a Twitteren Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Lezártuk az utolsó kört is, egymás tenyerébe csaptunk. A megállapodás megszületett. Magyarország érdekeit megvédtük, a partraszállás sikerült. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” – jelentette be a Facebookon Orbán Viktor miniszterelnök.

Megvédtük a magyarok pénzét, amely a következő évek gazdasági fejlődésénél jól jönnek majd.

– tette hozzá.

 

Napközben Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy a megegyezés az Európai Unió egységét szolgálja. A tárgyalások előtt azt hangsúlyozta, hogy nemcsak az unió győzelméért, hanem a józan ész győzelméért is küzdenek. Úgy fogalmazott: észszerűen kell viselkedni, és meg kell találni a megbízható megoldásokhoz és a józan ész győzelméhez vezető utat – hangzott el az M1 Híradójában.

Az európai embereknek a járvány idején egészségügyi szolgáltatásokra, a gazdasági nehézségekkel küzdő államokban pedig pénzügyi segítségre van szüksége – hangsúlyozta Brüsszelben újságíróknak Orbán Viktor.

„A józan ész győzelméért harcolunk most, mert amikor nemzeteink és sok millió ember nehéz helyzetben van a járvány és járvány gazdasági következményei miatt, akkor felelősségteljesen kell viselkednünk” – mondta, és bizakodva beszélt arról egyezségről, amit Angela Merkel kancellár dolgozott ki Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki feltételei alapján.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerint Európának szüksége van a hosszú távú uniós költségvetés elfogadására és a gazdasági helyreállítási alap végrehajtására, ugyanakkor szüksége van a jogi biztonságra is.

Az Európai Unió cselekvőképességének fontos jele lenne, ha megegyezés születne az uniós költségvetésről” – fogalmazott Angela Merkel.

Mark Rutte nem tudja, hogy örül-e

Még nem tudja, hogy tetszik-e a megállapodás – közölte újságírói kérdésre Mark Rutte. A Magyarországot többször élesen bíráló holland kormányfő szerint a tartalom most fontosabb, mint a gyorsaság, így nem tudta megmondani, hogy a csúcstalálkozó mai napján születik-e költségvetési egyezség.

Az elmúlt hetek egyeztetéseinek eredménye az megállapodás, amellyel – a német elnökség, valamint az Európai Parlement különalkuja nyomán létrejött – jogállamisági rendeletet szabályoznák a magyar és a lengyel feltételek alapján.

A kiszivárgott dokumentumban – többek között – azt rögzítették, hogy nem alkalmazzák addig a jogállamisági rendeletet, míg az Európai Bíróság ki nem mondja, hogy az megfelel-e az uniós jognak.

Az Európai Bizottságnak minden eljárás előtt az érintett országgal mindenre kiterjedő párbeszédet kell folytatnia, és lehetőséget kell adni a tagállamnak a hibák orvoslására.

A jogállamisági feltételrendszert csak akkor lehetne alkalmazni, amikor már minden más eszköz kimerült.

A megállapodás elfogadható Németország számára, és teljesíti Magyarország és Lengyelország valamennyi követelését – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely hozzátette: céljuk mindvégig világos volt a tárgyalások során, nem lehet politikai feltételektől függővé tenni az európai uniós támogatásokat; a bevándorlás ügyében fennálló és ezután is fennmaradó vitákat nem most kell eldönteni, és nem szabad összekötni a költségvetéssel.

Kora este egy újabb rövid videónyilatkozat került fel a miniszterelnök közösségi oldalára.

A baloldali sajtó sem érti a baloldali politikusokat

Kapufa – így kommentálta az MSZP-s Ujhelyi István szerdán az uniós költségvetési megállapodásról szóló híreket. A szocialisták EP-képviselője a Szeged TV műsorában magyarázkodott: szerinte Magyarország ugyan nyert, de a kormány mégis veszített.

A momentumos Donáth Anna is úgy értelmezte a híreket, hogy lesz jogállamisági mechnanizmus. Bejegyzéséhez ő is azt írta: „ezért veszített Orbán Viktor.”

A Momentum EP-képviselőjének valótlan állításait az írás alatt saját követői leplezték le: „Ne hazudj!” – írja az egyik kommentelő.

Fejezd már be Anna, itt lenne az ideje felébredni és beismerni, hogy ez a hajó számotokra már elment!” – így reagált egy másik hozzászóló, és volt, aki azt vetette Donáth Anna szemére, hogy szerinte a momentumos EP-képviselőknek fogalmuk sincs az uniós ügyekről.

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője is történelmi vereségről beszélt csütörtökön. Korábban Gyurcsány Ferenc felesége is ugyanezzel az üzenettel tett közzé bejegyzést saját közösségi oldalán.

Dobrev Klárát azonban Donáth Annához hasonlóan saját hívei igazították helyre.

Jó lenne reálisan tájékoztatni a népeket!” – fogalmaztak többen is. Egy hozzászóló pedig azt írta: „Klára, maga olvassa az elvtársai lapját, (444.hu) mert szerintünk maga hülyeségeket ír, beszél.”

Magyarország és Lengyelország lényegében megkapta, amit akart” – írta a kormányt általában élesen bíráló 444 nevű portál is szerdán. Szerintük a szöveg alapján az Európai Parlament szinte mindent elveszített, amit november elején szuszakolt bele a jogállamisági mechanizmusnak nevezett törvénytervezetbe.

Egy kicsit mindenki nyert az uniós kompromisszummal, de a leginkább Orbán” – a szintén baloldali 24.hu is ezzel a címmel közölt cikket szerda délután.

De nem csak a sajtó, hanem a baloldali politikai szakértők sem értették, miről beszélnek azok az ellenzéki politikusok, akik szerint a magyar miniszterelnök vereséget szenvedett.

Puzsér Róbert a momentumos Donáth Annának üzent: „A jövőben légyszi, inkább nyaralási meg telelési fotókat posztolj, azokkal biztos, hogy jobban megszolgálod azt a havi hárommillió forintot, amit az Orbán Viktor elleni brüsszeli küldetésedre kapsz a magyaroktól, mint ezzel a politizálásnak hazudott valósághamisítással.”

A baloldal egyik leghangosabb szószólójának számító, egykori SZDSZ-alapító Vásárhelyi Mária közösségi oldalán kérdezte a baloldali EP-képviselőktől, hogy „ha ez győzelem, akkor milyen lenne a vereség?”

Tombolnak, gyalázkodnak és nagyon csalódottak a baloldali politikusok és háttéremberek, amiért Magyarország győzött Brüsszelben” – az Origo ezzel a címmel szemlézi a baloldali véleményeket.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője egyenesen botrányt ígért az Európai Parlamentben. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő pedig elismerte, hogy a tárgyalások eredménye Orbán Viktor érdeke, így az – mint írta – teljesen elfogadhatatlan.

Közben a DK-s Bauer Tamás is értelmezte a történteket. Bár a Gyurcsány-párti politikusok és Dobrev Klára történelmi bukást hangoztatott, a DK volt alelnöke azt írta: „mindent egybevetve azokkal értek egyet, akik szerint Orbán inkább győzött, mint veszített.”