Magyar–lengyel győzelem Brüsszelben

 

Több helyről és több irányból megerősített hírek szerint magyar–lengyel győzelem született az uniós költségvetési vitában. Orbán Viktor szerda délután utazott Brüsszelbe, hogy háttértárgyalásokon vegyen részt az csúcs előtt. Úgy tűnik, megszületett a megállapodás a magyar–lengyel–német tárgyalások során, amely igencsak kedvező Magyarországra és Lengyelországra nézve, és az EU mind a 27 tagállama hajlandó elfogadni. A végső döntés csütörtökön lesz Brüsszelben – közölte az M1 Híradója.


 Orbán Viktor a közösségi oldalára szerda délután feltöltött videóval tudatta, hogy részt vesz a csütörtöki uniós csúcson, ahol várhatóan az egyik legfontosabb téma a magyar–lengyel vétó lesz.


A két ország közötti folyamatos egyeztetések egyik újabb állomásaként Orbán Viktor még kedd délután utazott el egy varsói villámegyeztetésre. A miniszterelnök kedd esti videójában erősítette meg, hogy Budapest és Varsó között egyetértés van minden főbb témában.

Orbán Viktor kiemelte: a két ország együtt elég erős a pénzügyi érdekeik megvédéséhez, nem kell aggódni, egyetlen pennyt sem veszítenek el. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedd délután közösségi oldalán azt közölte: a vétó ügyében a magyar és a lengyel álláspont azonos.

Merkel keresi a megoldást

Szerdán megszólalt az ügyben Angela Merkel német kancellár is. A Bundestagban mondott beszédében kijelentette: keresik a megoldást, hogy miként lehet kompromisszumra jutni a jogállamisági mechanizmus megtartása mellett.

És úgy tűnik, hogy ez a megállapodás szerda délutánra létre is jött. Az Origo arról írt: „Orbán Viktor a győzelem esélyével utazott Brüsszelbe.”

A magyar és a lengyel kormány keresztül vitte akaratát.

„Nem csak politikai, hanem jogi garanciát is kapott a magyar és a lengyel miniszterelnök.” Összességében ez azt jelenti, hogy a költségvetésen keresztül nem lehet zsarolni sem Magyarországot, sem Lengyelországot bevándorlási és genderkérdésekben – jelentették ki az Origo forrásai.

Magyar és lengyel kormányzati körökben ezt komoly sikerként értékelik, azt azonban még nem tudni, hogyan reagálnak minderre azok a tagállamok, akik ragaszkodtak a politikai feltételekhez, hiszen számukra ez a megállapodás kudarcot jelentene.

Ahogy az Origo írta: kérdés, hogy a németek le tudják-e nyomni ezen országok torkán a közös javaslatot. Végső döntés csütörtökön születhet Brüsszelben az uniós csúcson.

Magyarország mellett áll Csehország is

Magyarország és Lengyelország mellett áll a cseh államfő. Milos Zeman Prágában fogadta a lengyel elnököt.

Andrzej Duda ismertette az uniós vitában képviselt magyar és lengyel álláspontot, amelyeket Milos Zeman is támogat. A cseh államfő szerint a visegrádi négyeknek egységesen ki kellene állniuk Lengyelország és Magyarország mellett az uniós vétó ügyében.

Deutsch Tamás: Győzött Magyarország!

Győzött Magyarország, győzött a lengyel–magyar szövetség, győzött Európa! – írta Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő szerdán kora este a Facebook-oldalán.

A képviselő bejegyzését azzal kezdte: „na, ugye. Győztünk!” Deutsch Tamás kiemelte: „megéri kiállni a hazánkért.”
„Ennyi” – zárta közlését a fideszes képviselő.

Még a 444 is elismeri a győzelmet

Magyarország és Lengyelország lényegében megkapta azt amit akart” – még a kormánnyal szemben kritikus 444 is így fogalmaz. Szó szerint azt írták: a megállapodás tervezete eljutott a 444-hez és a szöveg alapján Magyarország és Lengyelország megkapta amit akart. Az Európai Parlament pedig szinte mindent elveszített, amit november elején szuszakolt bele a jogállamisági mechanizmusnak nevezett törvénytervezetbe.

Szijjártó: Győzelmet arattunk

Győzelmet arattunk, sikert értünk el, mert harcoltunk a nemzeti érdekért – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szerdán közzétett videóban.

A tárcavezető közölte: most érkezett meg Chisinauból, és leszálláskor kapta a hírt, hogy mégsem lehet politikai vagy ideológiai feltételekhez kötni a Magyarországnak járó európai uniós források lehívását. Úgy vélte, ha nem harcoltak volna, akkor csütörtökön olyan döntés született volna Brüsszelben, hogy illegális bevándorlókat kellene befogadnunk, és ha nem tennénk, nem járnának az uniós források.

Kiemelte: ezt megelőzték, és ennek a tanulsága az, hogy még a lehető legnehezebb körülmények közepette is, a legnagyobb nyomás dacára is ki kell állni a nemzeti érdekekért. „Ezt tettük, győztünk, és ezt fogjuk tenni a jövőben is” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Varga Judit: Magyarország ismét győzött, minden helyzetben megéri kiállni a magyar érdekekért

Magyarország győzött, ismét bebizonyosodott, hogy mindig, minden helyzetben megéri kiállni a magyar érdekekért – írta az igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán szerda este.

„Érdemes volt harcolnunk azért, hogy a világjárvány idején ne kössék ideológiai elvárásokhoz a pénzügyi támogatásokat” – fogalmazott Varga Judit.

Kiemelte: a megállapodás tiszteletben tartja az uniós szerződéseket, a nemzeti identitásunkat és védelmet nyújt a politikai zsarolással szemben.

„Mi mindig, minden alkalommal harcolni fogunk Magyarországért. Győztünk! Győzött a lengyel–magyar barátság!” – írta az igazságügyi miniszter.

Orbán Viktor: Fel, győzelemre!

Orbán Viktor miniszterelnök szerda este megérkezett Brüsszelbe. „Fel, győzelemre” – írta közösségi oldalára.

A kormányfő később, a fejlemények tudatában újabb bejegyzést tett közzé.

Folyamatosan zajlanak a háttérmegbeszélések. Otthon látom, hogy különböző kiszivárgott dokumentumok és értelmezések már napvilágot láttak. Most csak annyit tudok mondani, hogy a holnapi tárgyalásokra a lehető legjobb állapotban készül a magyar delegáció. Mi úgy érezzük, hogy a nyerő lapok a mi kezünkben vannak. Reméljük, holnap szép napunk lesz

– mondta videóüzenetében Orbán Viktor.