Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszellel szemben

 

Sajtóhírek szerint a magyar és a lengyel kormány elfogadta a német EU-elnökség ajánlatát, így kompromisszum született az EU mintegy 1800 milliárd eurós pénzügyi csomagjáról.

Orbán Viktor miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Budapest, Varsó és Berlin „bólintott” rá az egyezségre, amit további 24 országnak is el kell fogadnia. Ez az uniós állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján sikerülhet ezen a héten – írta a Magyar Nemzet a Bloomberg alapján.


Tegnap este Orbán Viktor Varsóban a lengyel kormányfővel, Mateusz Morawieckivel folytatott tárgyalását követően kijelentette: „Úgy gondolom, közel lehetünk a megegyezés eléréséhez, ami győzelem, jó eredmény Magyarország és Lengyelország számára, illetve nagyon jó lehet az Európai Uniónak is.”

A Reuters szerda délután arról cikkezett, hogy még a csütörtöki EU-csúcstalálkozó előtt végső megállapodásra akarnak jutni a csomag részleteiről. Idéztek egy neve elhallgatását kérő diplomatát is, aki szerint van „némi nyomás” a kidolgozott alkun.

Azt már a hírügynökség tette hozzá, hogy minden szem a holland kormányra szegeződik: a liberális Mark Rutte kormányfőnek,

a magyar és lengyel páros „ellenlábasának” is bele kell egyeznie a kompromisszumba.

A huszonhét uniós tagállam képviselői szerdán asztalhoz ülnek, ahol eldőlhet, hogy első ránézésre miképp vélekednek a tagországok Budapest, Varsó és Berlin egyezségéről.

A Deutsche Welle értesülései szerint a jogállamisági rendelethez csatolnak egy záradékot, amely kifejezetten leszögezi, hogy a források lehetséges elvonása csak pénzügyi viták esetében történhet meg, tehát semmilyen politikai kérdés – mint a migráció vagy a családügy – nem lehet alapja a források megvonásának.

Orbán Viktor miniszterelnök eközben útnak indult Brüsszelbe az uniós csúcstalákozóra. A Facebookra feltöltött videójából kiderült, hogy a kormányülésen meghozták a szükséges járványügyi intézkedéseket, ma este a háttértárgyalások, holnap pedig az állam- és kormányfői csúcstalálkozó lesz Brüsszelben. A kormányfő a közösségi oldalán azt írta: „Irány Brüsszel! Este tárgyalások, holnap partraszállás.”