Új lapot nyit Kijev Budapesttel

 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter mergerősítette pénteken, megállapodott magyar kollégájával, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel arról, hogy „nyissanak új lapot” a helyhatósági választásokon történtek után és folytassák a két ország közötti párbeszédet.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint erről Kuleba azután írt Facebook-oldalán, hogy a nap folyamán telefonon beszélt magyar hivatali partnerével.

Péter támogatta a javaslatomat, hogy lapozzunk tovább azon, hogy Ukrajna és Magyarország nemrégiben fájdalmas ütéseket váltott egymással” – írta Kuleba Facebook-bejegyzésében. Szavai szerint mindketten egyetértettek abban, hogy „a megfelelő következtetéseket kell levonni a két hete történtekből, és a jövőben konstruktív párbeszédet kell kialakítani”.


„Nincs alternatívája az ukrán és a magyar nép jószomszédságának, valamint közös európai és euroatlanti jövőnknek” – hangsúlyozta az ukrán külügyminiszter. Kuleba előzőleg SMS-üzenetet küldött Szijjártó Péternek, amelyben azt kívánta neki, mielőbb győzze le a koronavírus-fertőzést – írta az Ukrajinszka Pravda.

Az ukrán külügyminiszter október 26-án az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek nyilatkozva jelentette be, hogy Ukrajna megtiltotta a beutazást területére két magas rangú magyar tisztségviselőnek az ukrajnai helyhatósági választási folyamat alatt Kárpátalján folytatott agitáció miatt. Szijjártó Péter a döntést akkor „szánalmasnak és nonszensznek” nevezte.

A választások napján, október 25-én a magyar külügyminiszter közösségi oldalán felhívást tett közé, amelyben a kárpátaljai magyarokat a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltjei és Babják Zoltán beregszászi polgármester melletti szavazásra buzdította. Kuleba előtt Szijártó pénteken már közölte Facebook-oldalán, hogy telefonon beszéltek egymással.

Bejegyzésében egyebek mellett azt írta, abban maradtak ukrán kollégájával, hogy az ukrajnai önkormányzati választások körüli és utáni felfokozott hangulatot maguk mögött hagyják, nem engedik, hogy "veszendőbe menjen" az a sok erőfeszítés, amelyet a kapcsolatok normalizálásáért tettek. Hangsúlyozta továbbá, hogy visszatérnek a pozitív témákhoz és a két ország közötti együttműködés fejlesztéséhez.