×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az Európai Parlament 39 milliárd euróval növelné a költségvetését

 

A lehető leghamarabb meg kell állapodni az EU következő hosszú távú költségvetéséről, de az uniós parlament továbbra is kiáll a kulcsfontosságú programok megfelelő finanszírozása mellett – hangsúlyozta David Sassoli, a brüsszeli testület elnöke a csütörtöki EU-csúcs megkezdését követő sajtótájékoztatón.

Kiemelte: az Európai Parlament (EP) álláspontja szerint a költségvetést 39 milliárd euróval kell növelni, ami a fejlesztési, az egészségügyi, az oktatási és a biztonságpolitikai projektek kellő mértékű finanszírozását fedezné.

Ez csekély összegnek bizonyul az 1800 milliárd eurós költségvetéshez és helyreállítási alaphoz viszonyítva,  viszont hatalmas változást hozna az unió polgárainak életébe” – hangsúlyozta. Hozzátette: az EP már többször mutatott rugalmasságot, de e tekintetben nem változtat nézőpontján.

Az EU-tagállamok vezetői a júliusi maratoni csúcstalálkozón megállapodtak a hétéves költségvetés és a koronavírus-járvány gazdasági hatásait ellensúlyozó helyreállítási tervekről. Az egyezményt azonban még jóvá kell hagynia az uniós törvényhozóknak és a tagállamok nemzeti parlamentjeinek ratifikálniuk kell.

A tagállami vezetőkön múlik, hogy a jelenleg elakadt tárgyalások tovább haladnak-e” – hívta fel a figyelmet az EP elnöke.