×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A jó szingapúri-magyar politikai kapcsolatokból komoly hasznot húzhatnak a magyar vállalatok

 

Az elmúlt esztendőkben Magyarországnak sikerült Szingapúrral kiépítenie egy kölcsönös tiszteleten és barátságon alapuló politikai együttműködést, és ebből a jövő iparágait képviselő magyar vállalatok kifejezetten komoly hasznot húzhatnak – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerdán Szingapúrban, miután tárgyalt az ottani kormány képviselőivel és az űripari ágazat vezetőivel.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és David Tan, a Szingapúri Űrügyi Iroda elnöke megbeszélést folytat (Fotó: MTI/KKM/Király Márton)

Szijjártó Péter találkozott Szingapúrban mások mellett Vivian Balakrishnan külügyminiszterrel, Chan Chun Sing ipari és kereskedelmi miniszterrel, David Tannal, a Szingapúri Űrügyi Iroda elnökével, Jonathan Hunggal, a Szingapúri Űrtechnológiai Szövetség elnökével, illetve több ottani nagy cégcsoport, így az STE és a Patec Group vezetőivel.

Az elmúlt esztendőkben Magyarországnak sikerült Szingapúrral kiépítene a kölcsönös tiszteleten és barátságon alapuló politikai együttműködést,

a két ország folyamatosan támogatja egymás jelöléseit a nemzetközi szervezetekben, és ami ennél is sokkal fontosabb, hogy nyitott gazdaságokként mindketten nagy támogatói a szabadkereskedelmi megállapodásoknak, a szabad és tisztességes világkereskedelemnek és világgazdaságnak.

Ez Magyarország, az egész magyar gazdaság érdeke is” – mondta Szijjártó Péter a tárgyalások után az MTI-nek nyilatkozva. Felhívta a figyelmet arra, hogy Szingapúr a harmadik, Magyarország pedig a 12-ik legnyitottabb gazdasággal rendelkezik a világon.

Migrációs kérdésekben is van közös álláspontja a két országnak, hiszen egyikük se szavazta meg az ENSZ globális migrációs csomagját,

világosan állást foglalva amellett, hogy ez nemzeti hatáskörbe tartozó kérdés.

A tárcavezető szerint a problémamentes és baráti politikai együttműködésből a jövő iparágait képviselő magyar vállalatok kifejezetten komoly hasznot húzhatnak. Az űripar területén a vezető magyar űripari vállalat már számos megrendelést kapott, és szállíthatta le a kommunikációs eszközöket a szingapúri műholdprogram egy részéhez. „Ez egy stratégiai együttműködés, amely létrejött az űriparban” – mondta Szijjártó Péter.

A tárcavezető szerint a magyar vállalatok komoly szerephez fognak jutni a műholdprogramok fejlesztésében Szingapúrban,

illetve a mesterséges intelligenciára, adatgazdálkodásra és informatikai megoldásokra specializálódott magyar cégek is komoly beruházásokkal vannak már jelen a szingapúri piacon, illetve vehetnek részt az ottani fejlesztésekben. Ez azért nagyon jelentős dolog, mert Szingapúr a világ egyik vezető pénzügyi központja, ahol az informatikával és mesterséges intelligenciával kapcsolatos megoldásokat csak a legmagasabb színvonalon fogadják el, aminek a magyar cégek eddig meg tudtak felelni.

Szijártó Péter szerint a magyar cégek meg tudtak felelni a szingapúri élelmiszeripari elvárásoknak és igényeknek is. Példaként hozta fel, hogy a szingapúri libamájimport teljes egészében Magyarországról származik. A madárinfluenza miatt korábbi tiltást Szingapúr feloldotta, így ennek a hónapnak a végétől újraindulhatnak a magyar baromfihús-szállítmányok Szingapúrba. Engedélyezték az ottani hatóságok a magyar sertéshús kivitelét is, ezért – dacára az afrikai sertéspestisnek – a magyar sertéstermékek szállítása is engedélyezett az ottani piacra.

A tárcavezető szerint a kifejezetten komoly fogyasztói igények kiszolgálására alkalmas magyar élelmiszeripari termékek újabb piaci részesedésekre tehetnek szert a délkelet-ázsiai városállamban.