×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jeff Bezos villájánál sztrájkoltak az Amazon dolgozói

 

Munkavállalók százai vonultak vasárnap az Amazon alapítója, Jeff Bezos Beverly Hills-i luxusvillája elé, hogy béremelést, jobb munkakörülményeket, ingyenes egészségügyi ellátást és gyermekfelügyeletet követeljenek.

Az Amazon, a világ legnagyobb internetes kiskereskedelmi vállalata a koronavírus-járvány egyik nagy nyertese, a második negyedévben a fogyasztói kereslet megugrásának köszönhetően soha nem látott nyereségre tett szert. A bevételei mintegy 40 százalékkal, 89 milliárd dollárra emelkedtek, nyeresége pedig megduplázódott, 5,2 milliárd dollárra nőtt.

A tüntetés szervezői hosszú listát állítottak össze követeléseikről, amelynek egyik fontos eleme, hogy az Amazon gondoskodjon a járvány terjedésének megakadályozásáról és a munkavállalók védelméről. Biztosítson egyebek között védőeszközöket, fizessen óránként kétdolláros veszélyességi pótlékot, a megfertőződöttek kapjanak 100 százalékos táppénzt, és legalább két hétre zárják be azokat a raktárakat és más létesítményeket, ahol betegeket találtak.

A munkavállalók és a szakszervezetek hónapok óta tartó nyomására az Amazon vezetése a múlt héten közölte, hogy a munkahelyükre bejáró amerikai alkalmazottjai közel húszezren fertőződtek meg bizonyíthatóan vagy feltehetően az új koronavírussal.

A vállalat tájékoztatása szerint a munkavállalók fertőzöttségi aránya kisebb az egész amerikai népességre számítotténál.

A tüntetők azt is követelték, hogy az Amazon fizessen emberhez méltó megélhetést biztosító béreket. Ennek jegyében 30 dolláros órabérminimumot követelnek a jelenlegi 15,50 dollár helyett. Számos más követelés mellet a munkavállalók számára ingyenes egészségügyi ellátást és gyermekeik felügyeletét ellátó létesítményeket kérnek, csakúgy mint a szakszervezetek létrehozásához való jog biztosítását és évenként megújítandó kollektív szerződés aláírását is.

Az Amazon a világ egyik legnagyobb piaci tőkeértékű vállalata. Alapító-vezetője, Jeff Bezos vagyonának értékét 188 milliárd dollárra becsülik, így jelenleg ő a világ leggazdagabb embere. Ez nagyjából a magyar gazdaság éves kibocsátásával azonos.

A 165 millió dolláros luxusvilla előtt egybegyűlt tüntetők azt a követelést is zászlójukra tűzték, hogy vessenek 1-3 százalékos szövetségi vagyonadót, és az ebből befolyó pénzt a munkavállalók megsegítése mellett fordítsák például környezetvédelmi és járványvédelmi célokra, a hajléktalanok megsegítésére, munkanélküliek támogatására.

A címlapfotó illusztráció.