Szijjártó: Magyar cégek oltóanyaggyárat építenek Songinó városban

 

A gazdasági együttműködésről és a nemzetközi szervezetekben való összehangolt cselekvésről tárgyalt kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Njamceren Enkhtaivan mongol külügyminiszterrel.

A magyar diplomácia vezetője a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a keddi videokonferencia volt az első tárgyalása a nemrég kinevezett mongol kollégájával.


Szijjártó Péter közölte: a jövő év elején egy 57 millió dolláros kötött segélyhitelprogramban magyar cégek megkezdik az új oltóanyaggyár építését Songinó városban. „Ezen siker nyomán megállapodtunk, hogy a mezőgazdasági beruházások érdekében hamarosan újabb kötött segélyhitelprogramot indítunk” – jelentette be.

A magyar külügyi tárca vezetője hangsúlyozta: mindkét ország elkötelezett a terrorizmus elleni globális küzdelem iránt, ezért „kölcsönösen szorgalmazzuk, hogy az ENSZ költségvetése terjedjen ki a terrorellenes feladatok finanszírozására is”.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint továbbra is óriási az érdeklődés a magyarországi ösztöndíjak iránt, amit jól mutat, hogy 200 helyre már több mint 750 diák jelentkezett Mongóliából.