×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az Oracle működtetné tovább Amerikában a TikTokot

 

Sokáig úgy tűnt, a Microsoft veheti meg a TikTokot, de sajtóhírek szerint a kínaiak nem adnák el a népszerű videómegosztó oldalt, csak olyan partnert keresnének, aki a működtetésben segítségükre lenne. Az ügyféladatok kezelésére sajtóhírek szerint az Oracle-t kérné fel a kínai tulajdonos ByteDance. Donald Trump amerikai elnök ultimátuma alapján szeptember 15-ig kellene megválnia a ByteDance-nek a TikTok amerikai leányvállalatától.

Sajtóértesülések szerint megállapodott a TikTok tulajdonosa, a ByteDance és az Oracle szoftvervállalat a TikTok amerikai leányvállalatának megvásárlásáról.  Az Oracle-lel kötött megállapodás nem eladás formáját ölti majd, hanem egyfajta struktúraváltásét.

Az Oracle a kínai vállalatcsoport technológiai partnereként vesz majd részt az üzletben, és a TikTok amerikai felhasználóinak adatait fogja kezelni

– tette hozzá a forrás, akire hivatkozva a Wall Street Journal című üzleti lap és a CNBC amerikai televíziós lánc is beszámolt a megállapodásról. A forrás azt nem árulta el, hogy a TikTok amerikai üzemeltetésében a továbbiakban mekkora tulajdoni része lesz a ByteDance-nek és befektetőinek.

A megállapodást még az amerikai és a kínai kormánynak is jóvá kell hagynia, de egyelőre nem tudni, hogy Trump, aki azt akarta, hogy a TikTok többségi tulajdona egy amerikai technológiai cég kezébe kerüljön, áldását adja-e a tervezett megállapodásra. Előzőleg Kína gördített akadályt az eladás elé azzal, hogy augusztus végén új szabályozást léptetett életbe, amelynek értelmében „adatelemzés alapján személyre szabott IT-technológiát” csak a kormány engedélyével lehet külföldre eladni.

Aa TikTok kínai videomegosztót tulajdonló ByteDance vállalat pekingi központja (Forrás: MTI/EPA/Vu Hong)

Sem a ByteDance, sem az Oracle nem kommentálta a megállapodásról szóló értesülést, és a washingtoni Fehér Ház sem volt hajlandó nyilatkozni. Ugyanakkor megerősíteni látszik az is a ByteDance stratégiáját, hogy az angol nyelvű, kínai állami tévécsatorna, a CGTN forrásai szerint sem adja el a cég a tulajdonrészét sem a Microsoftnak, sem az Oracle-nek.

Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború egyik csatatere lett a TikTok, miután július végén Donald Trump bejelentette: a videómegosztó oldal veszélyt jelent a nemzetbiztonságra, mert adatokat gyűjt a kínai állam számára, ezért be fogja tiltani azt. Az elnök mindössze szeptember 15-ig adott haladékot a kínai tulajdonosnak arra, hogy értékesítse az USA-ban működő leányvállalatát, különben üres kézzel távozhat az országból.

Eleinte a Microsoft tűnt az abszolút befutónak, de tegnap maga a redmondi cég jelentette be, hogy a ByteDance a tudomásukra hozta, nem kívánja nekik eladni a TikTok-ot. A Microsoft szűkszavú közleménye szerint az ajánlatuk a TikTok felhasználóinak és a nemzetbiztonsági szempontoknak is egyaránt megfelelt volna.