×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Michel: Fontos lépés volt az uniós csúcs a stratégiai autonómia felé

 

A júliusi európai uniós csúcstalálkozón született megállapodás a következő hosszú távú uniós költségvetésről és a gazdasági helyreállítási alapról nagyon fontos lépés volt az európai stratégiai autonómia felé – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kedden, a brüsszeli gazdasági fórumon elhangzott beszédében.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

„Hetven évvel az alapító atyák tevékenysége után az európai stratégiai autonómia elérése a következő generáció számára az elsődleges cél. Ez a kopernikuszi pillanat az európai 21. század igazi kezdete” – jelentette ki.

A tagországok állam- illetve kormányfőit tömörítő testület vezetője elmondta, hogy az Európai Uniót sok kritika érte a koronavírus-járvány kezdetén, amiért nem cselekszik eléggé gyorsan, azonban „ez távol áll a valóságtól.”

Az 2008-as válsághoz képest elképesztően gyorsan reagáltunk. Az uniós és tagállami vezetők is felismerték a helyzet sürgősségét, és nehéz döntéseket hoztak meg” – mondta.

 

Kitért arra is, hogy a járvány okozta gazdasági válságra adott uniós válasz messzemenően felülmúlta az Egyesült Államok és Kína gazdaságösztönző csomagjait, és a pénzügyi piacok is felismerték már az uniós reagálás hatékonyságát.

Véleménye szerint, a júniusi megállapodás sok szempontból egyedi volt az EU számára: az unió először vesz fel kölcsönt a pénzpiacokról, azért hogy befektessen és újításokat vezessen be, és először kötődik a költségvetés nagy része a klímacélokhoz és a jogállamisági feltételekhez.

Michel közölte azt is, hogy az EU elköteleződött az új saját források létrehozása mellett a következő költségvetési időszakban, továbbá azt sem fogja hagyni, hogy a környezetvédelmi szempontból nem megfelelő termékek tisztességtelenül versenyeznek az európai termékekkel, és károsítsák a bolygót.

Emlékeztetett továbbá arra, hogy Európa helyreállítási terve nem egy-két éves, hanem három évtizedet felölelő stratégia, amely az úgynevezett zöld megállapodásra és a digitális átállásra épít, „emberi értékeken alapuló demokráciába ágyazva”. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a terv végrehajtása során minden eurót átgondoltan és hatékonyan kell felhasználni.

Július 21-én az EU 27 tagállamának vezetője megállapodott arról, hogy az új hétéves EU-költségvetés keretösszege 1074 milliárd euró lesz. Döntöttek továbbá a 750 milliárd eurós helyreállítási csomagról is, amelyből 390 milliárd eurót folyósítanak vissza nem térítendő támogatások formájában az uniós gazdaságok fellendítésére, és 360 milliárd eurót szánnak kedvezményes kamatozású hitelek felvételére.