×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Villamos vezeték kötheti össze jövőre Nagyváradot Békéscsabával

 

A romániai Transelectrica villamosenergia-szállító társaság szerdán bejelentette: megkötötte a szerződést a Nagyvárad–Békéscsaba 400 kilovoltos villamos vezeték hiányzó romániai szakaszának a megépítésére. A vállalat közleményét az Agerpres hírügynökség idézte.

A munkálatokat az elkövetkező egy évben végzi el a román Electromontaj társaság. A Transelectrica emlékeztetett rá: a Nagyvárad–Békéscsaba 400 kilovoltos vezeték építése 2008-ban akadt el a Dél-Nagyvárad és Nadab közötti területkisajátítási nehézségek miatt.

Ezért a vezetéknek csak egy részét: a 60 kilométeres Nadab–Békéscsaba szakaszt sikerült eddig átadni. Utóbbiból 22 kilométer vezeték épült Románia területén. A 72 kilométeres, Dél-Nagyvárad és Nadab közötti vezeték csak részben készült el, építési munkálatai félbeszakadtak.

A Transelectrica közleménye szerint a Dél-Nagyvárad–Nadab vezeték bezárja a 400 kilovoltos vezetékgyűrűt Románia nyugati határvidékén, ezzel jelentősen csökkenti a régió áramellátásának a kockázatait. Emellett javítja a Magyarország és Románia közötti energiaátadás képességét. A vezeték beüzemelése után Románia 100 megawatt (MW) villamos energiát lesz képes exportálni Magyarországra, és 300 MW villamos energiát lesz képes importálni Magyarországról.

A közlemény kitér arra, hogy a vezeték megépítésével Románia az Európai Unió által megszabott követelményeknek tesz eleget, a kiépülő rendszer hozzájárul az egységes európai energiapiac létrehozásához és közvetve a villamos energia árának a csökkenéséhez.