×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Giubilei: A pénz most kéne, a kikényszerített reform nem kell Olaszországnak

 

Olaszország és több dél-európai ország csapdahelyzetben találhatja magát az európai uniós csúcstalálkozón létrejött megállapodás nyomán. A koronavírus-járvány miatt tovább gyengült gazdaságuk számára sürgető lenne a pénzügyi segítség, a helyreállítási alapból azonban csak jövőre remélhetnek pénzt – derül ki Francesco Giubilei olasz író, egyetemi professzor nyilatkozatából.

A fotó illusztráció (Fotó: EPA)

Senki nem nyert, ez talán döntetlen – így értékeli az európai csúcson elért egyezséget Francesco Giubilei olasz író, könyvkiadó, a Nazione Futura konzervatív értelmiségi mozgalom alapítója.

Kétféle csoportja van az európai országoknak. Az egyik oldalon vannak az úgynevezett fukar országok: Ausztria, Hollandia, Dánia és a többi skandináv ország. A másik oldalon van egy másik országcsoport, amelyben ott találjuk Olaszországot, Spanyolországot, vagyis a mediterrán államokat, és ott vannak a visegrádi országok is, mert Magyarország és részben Lengyelország is azt mondta, hogy az olasz álláspontot támogatja az Európai Unióban – mondta az elemző a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A helyreállítási alap egy kezdet, és ez némi jó hírt jelent, hiszen az olasz gazdaságot érintette a leginkább a koronavírus okozta válság. Hozzávetőleg két és fél–három hónapra teljesen le kellett zárni az országot, különösen a gazdaság számára fontos tartományokat, leginkább északon – részletezte.

Most van szükség a pénzre

A helyreállítási alap első és legnagyobb problémája, hogy a pénz csak jövőre érkezhet meg. Giubilei egyetértett az interjú készítőjével, aki úgy fogalmazott: „Olaszországra pedig óriási időteher nehezedik, amilyen hamar csak lehet, pénzhez kell jutnia az ipar talpra állításához, valamint az egész gazdaság kilábalásához.” Hozzátette:

a nagy problémák ősszel jelentkezhetnek.

Ha októberben vagy novemberben a koronavírus erős hulláma eléri Olaszországot és Európa többi országát, és újabb lezárásokra kényszerülnek, az katasztrófát okozna.

Paolo Gentiloni olasz politikus (2016 és 2018 között Olaszország miniszterelnökea szerk.), aki az Európai Bizottság gazdaságpolitikáért felelős tagja, egy vezető lapnak úgy nyilatkozott – idézte Giubilei –, hogy a helyreállítási alap egy jó eszköz, viszont a pénzre most van szükség. Ehhez pedig az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) révén lehet hozzájutni.

Csakhogy, ha Olaszország és más országok elfogadják a stabilitási mechanizmusból a pénzt, akkor fölöttük újra megjelenik az Európai Bizottság. Ez pedig olyan kockázatokkal járna Olaszország és az ESM-hez folyamadó országok számára, mint amit Görögország esetében láthattunk tíz évvel ezelőtt – hangsúlyozta Gentiloni.

Veszélybe kerülhet az országok szuverenitása

A baj a stabilitási mechanizmussal, hogy a pénz fejében reformokat kötelesek véghezvinni az országok. Olaszországban tudatában vannak annak, hogy szükségesek a reformok, de

nagy a különbség az olasz parlament által tárgyalt vagy az EU részéről az országra kényszerített reform között. Utóbbi a szuverenitás elvesztését jelentheti.

Teljesen egyetértek azokkal a véleményekkel, amelyeket a jobboldali pártok és vezetői, azaz a Liga, Matteo Salvini és az Olasz Testvérek, azaz Giorgia Meloni fogalmaz meg, akik teljes mértékben ellenzik az ESM érvényesítését. A helyreállítási alap esetében van némi esély a reformokat áttárgyalni, az ESM esetében azonban ilyen mozgástér egyáltalán nincs – fogalmazott.

A címlapfotó illusztráció.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.