Elindult a járvány második hulláma Németországban

 

Németországban figyelmeztetések hangzottak el szombaton arról, hogy már elindult a koronavírus okozta járvány második hulláma, amire az utal, hogy növekszik a fertőzések száma. Ennek ellenére turistákkal a fedélzetén kifutott Hamburg kikötőjéből az első luxus óceánjáró a betegség miatt elrendelt zárlat óta.

A második hullám már itt van. Nap mint nap új gócpontok jelennek meg – mondta Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke a Rheinische Post napilap szombati számának.

A politikus figyelmeztetése egybevág a Robert Koch (RKI) kormányzati intézet jelentésével, amely szerint a naponta diagnosztizált új fertőzések száma jelentősen, ötszázról nyolcszázra emelkedett az elmúlt héten.


Ez nagyon nyugtalanító fejlemény, és az intézet szoros figyelemmel fogja követni - mondta az intézet szóvivője pénteken.

A német egészségügyi hatóságok 781 új fertőzésről adtak ki jelentést péntek éjfélig bezárólag. Az előző nap ez a szám 815 volt. A reprodukciós mutató, amely azt jelzi, hogy egy ember hány másikat fertőz meg, a korábbi 0,93-ról 1,08-ra emelkedett. Ennek a mutatónak az egyhetes átlaga szintén nőtt: 1,05-ről 1,16-ra. Az intézet hangsúlyozza, hogy ezt a számot 1 alá kell szorítani a járvány megfékezése érdekében.

A járvány terjedése ellenére péntek éjjel kifutott Hamburg kikötőjéből egy luxus óceánjáró, az első, amely elindult az utazási korlátozások elrendelése óta. A Mein Schiff nevű hajón 1200 utas tesz háromnapos körutat az Északi-tengeren.

A turistáktól elvárják az egymás közötti távolság és a higiéniai szabályok szigorú betartását. A fedélzetre szállás előtt mindannyiuknak ki kellett tölteniük egy kérdőívet az egészségi állapotukról. Hamburgba hétfőn reggel térnek vissza. Addig sehol sem kötnek ki, maradnak a nyílt tengeren.