×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Finnország fenntartásokkal fogadta az ET elnökének felülvizsgált költségvetési javaslatát

 

Finnország fenntartásainak adott hangot pénteken az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek előzőleg közzétett, felülvizsgált uniós költségvetési javaslatával és a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság megoldását célzó pénzalapra vonatkozó elképzeléseivel szemben.

Sanna Marin, finn kormányfő (Fotó: EPA/Kimmo Brandt)

„Akad néhány helyes lépés, de még sokat kell csiszolgatni a gazdaságélénkítő csomagon. Mérsékelni kell minden szinten az összegeket, és jobban ki kell egyensúlyozni a vissza nem fizetendő támogatásokat, illetve a hiteleket” – írta Twitter-üzenetben Sanna Marin finn kormányfő.

Hollandia, Ausztria, Svédország és Dánia alkotja a „takarékos négyeknek” mondott országcsoportot, amely ellenzi Michel és több nagy tagország gazdasági helyreállítási terveit. Néhány elemző Finnországot az „ötödik takarékosként” emlegeti.

Az élénkítő tervet a hosszú távú költségvetéssel egyetemben az EU-tagállamok vezetőinek július 17-18-i csúcstalálkozóján vitatják meg, és ahhoz, hogy érvényes legyen, egyhangúlag kellene elfogadni.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a pénteken ismertetett, módosított elképzelés szerint 1074 milliárd eurós uniós keretköltségvetést javasol az Európai Unió számára a 2021-től kezdődő hétéves időszakra, 13 milliárddal csökkentve a korábbi változatot.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítására létrehozandó újjáépítési alap költségvetését változatlanul 750 milliárd euróban hagyta.