×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Merkel: A nyár végéig meg kell állapodni az EU-s helyreállítási alapról

 

A nyár végéig feltétlenül meg kell állapodni a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozását szolgáló európai uniós (EU-) helyreállítási alapról és a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló közös költségvetésről – mondta az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét ellátó német kormány vezetője csütörtökön Berlinben. Ursula von der Leyen szerint az EU „időszűkében van”.

Angela Merkel, német kancellár (Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon)

Cikkünk frissült.

Az Európai Bizottság elnöke ugyancsak hangsúlyozta, hogy fogy az Európai Unió újjáépítésére fordítható idő, ugyanis egyebek mellett egyszerre kell helyrehozni a koronavírus-járvány okozta károkat, elfogadni az unió jövő évi és a 2020 uráni hétéves költségvetését, valamint megállapodásra kell jutni Londonnal a jövőbeli kétoldalú kapcsolatrendszer kérdéseit illetően.

Angela Merkel az elnökségi munkaprogramról az Európai Bizottsággal videokonferencia keretében folytatott megbeszélés után tartott tájékoztatón kiemelte, hogy a legjobb az lenne, ha a tagállami vezetők a július 17-18-i EU-csúcson megállapodnának a helyreállítási alapról és a költségvetésről. Ursula von der Leyen Brüsszelből vett részt a sajtótájékoztatón.

A „nem annyira jó változat” az lenne, ha a csúcstalálkozó után is tovább kellene még folytatni az egyeztetéseket.

Ebben az esetben legkésőbb augusztusban meg kell állapodni – mondta a német kancellár, elképzelhetetlennek nevezve azt a lehetőséget, hogy nem sikerül a megegyezés nyár végéig.

A helyreállítási alap és a költségvetés ügye az első

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy először a pénzügyi kérdéseket, vagyis a helyreállítási alap és a költségvetés – a bizottsági javaslatok szerint együtt nagyjából 1850 milliárd euró közösségi támogatási forrást jelentő – ügyét kell rendezni. Minden egyéb csak ez után kerülhet napirendre.

Így például a jogállamiság és az EU-s költségvetési támogatási pénzalapok ügyének összekapcsolása igen fontos ügy, és szerepel a soros elnökség munkaprogramjában. Azonban „ahhoz, hogy az alapokat összekössük a jogállamisággal, illetve az alapok forrásainak jogállami elköltésével, először szükségünk van ezekre az alapokra”.

„Ezért az első számú feladat gondoskodni július 17-én és 18-án arról, hogy január elsején ne a semmi szélén álljunk” – mondta a német kancellár.

A többi között arról is szólt, hogy a migráció és az EU menekültügyi rendszerének reformja ugyancsak fontos elem a soros elnökség munkatervében, de ez is majd csak a pénzügyek rendezése után kerül napirendre.

A soros elnökség alatt nem oldódik meg a migráció kérdése

A reformra a bizottság tesz majd javaslatot, amellyel kapcsolatban Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter szoros kapcsolatban áll Ylva Johanssonnal, a testület belügyekért és migrációs ügyekért felelős tagjával – ismertette a kancellár.

Az év végéig tartó német soros elnökség alatt „biztosan nem tudjuk lezárni ezt a dossziét, de szép lenne, ha megélhetnénk némi előrelépést” – mondta Angela Merkel.

Von der Leyen szerint Európa időszűkében van, minden nap számít.

Az uniós bizottság ezért fel kívánja gyorsítani az uniós gazdaság újjáépítését célzó munkát, amelyhez a tagállami vezetőknek a július második felében tervezett csúcsértekezletükön nemcsak előrehaladásra, hanem lehetőleg megállapodásra kell jutniuk az uniós költségvetés, valamint az annak részét képező, a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi helyreállítást célzó csomagot illetően.

Azt mondta, az uniós tanácsának soros elnökségét betöltő Németország Európa különösen nehéz időszakában kezdte meg munkáját, ugyanis nem várhat a felsorolt feladatok megoldása, vagy elfogadása.

A Nagy-Britanniával folytatott, a felek jövőbeli kétoldalú kapcsolatrendszerének részleteiről szóló tárgyalásokra utalva azt mondta, Európának fel kell készülnie arra, hogy nem születik megállapodás Londonnal.