A Világbank 5,2 százalékos idei globális GDP-csökkenéssel számol

 

A Világbank azzal számol, hogy a globális gazdaság az idén 5,2 százalékkal, a második világháború óta a legnagyobb mértékben csökken.

A Világbank hétfőn ismertetett fél éves Globális gazdasági kilátások jelentésében egyebek között az szerepel, hogy a koronavírus súlyos recesszióba taszította a globális gazdaságot. A washingtoni székhelyű szervezet szerint a fejlett országok GDP-je 7 százalékkal eshet 2020-ban, miközben a fejlődőké először csökken 60 éve, 2,5 százalékkal zsugorodik.

A Világbank borúlátóbb, mint a Nemzetközi Valutaalap (IMF), amely áprilisban ismertetett becslésében kisebb, három százalékos globális GDP-csökkenéssel számolt.


A Világbank jövőre már 4,2 százalékos globális gazdasági növekedést vár, ezen belül a fejlett országok GDP-je 3,9 százalékkal, a fejlődőeké pedig 4,6 százalékkal bővül.

A Világbank januárban az idei évre 2,5 százalékos, jövőre 2,6 százalékos gazdasági növekedést várt.

A Világbank legfrissebb jelentésének összeállítói szerint idén az amerikai GDP 6,1 százalékkal, az euróövezeté 9,1 százalékkal, Japáné pedig 6,1 százalékkal csökken. Jövőre az amerikai gazdaság 4 százalékkal, az euróövezeté 4,5 százalékkal, Japáné pedig 2,5 százalékkal nő.

Kína esetében a Világbank az idei évre 1 százalékos, jövőre 6,9 százalékos gazdasági bővülést vár.

Az Európa és Közép-Ázsia alcsoportban három országgal foglalkozott a Világbank. Oroszország esetében idén 6 százalékos GDP-csökkenést, jövőre 2,7 százalékos növekedést becsül. Törökország gazdasági teljesítménye idén várhatóan 3,8 százalékkal esik, jövőre 5 százalékkal nő. A Világbank előrejelzése szerint a lengyel GDP idén 4,2 százalékkal zsugorodik, jövőre viszont már 2,8 százalékkal bővül.

A Világbank a kőolaj idei átlagárát hordónként 32 dollárra, jövőre 38 dollárra várja. A januári becsléséhez képest ez 26 dollárral, illetve 21 dollárral alacsonyabb.

A címlapfotó illusztráció.