×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó: Fel kellene oldani az uniós korlátozásokat a beruházások állami támogatására

 

Fel kellene oldania az Európai Uniónak az év végéig a beruházások állami támogatására vonatkozó korlátozásokat, mert csak befektetésekkel lehet új munkahelyeket teremteni – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán a visegrádi négyek (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) és az észak-balti nyolcak (Svédország, Finnország, Norvégia, Izland, Dánia, Észtország, Lettország, Litvánia) online konferenciája után.


Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy az Európai Unió 800 ezer euróig – mintegy 277 millió forintig – engedi a beruházások állami támogatását. A magyar kormány ezt kihasználta, és 806 magyar vállalatot támogatott 170 milliárd forinttal azért, hogy megvédhessék a munkahelyeket – emelte ki.

Szerinte

az európai országoknak a munkahelyek megvédésére és az új munkahelyek létrehozására kell koncentrálniuk,

ezért a 800 ezer eurós határt el kellene törölni, és engedélyezni kellene, hogy az év végéig a tagállamok saját költségvetési forrásaikból korlátozás nélkül támogathassanak beruházásokat.

A miniszter azt mondta, hogy az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök beszerzésekor az országok kiszolgáltatottak voltak, és „mindenki Kínában állt sorba”.

A tárgyaláson ezért arra kérte a részt vevő országok külügyminisztereit, hogy a Kínával kapcsolatos európai politikában ezt vegyék figyelembe. Az együttműködésnek praktikusnak, kölcsönösnek kell lennie, a kettős mércét el kell kerülni, hogy ne alakuljon ki olyan helyzet, amelyben a nagy országok az együttműködés haszonélvezői, a kis országok pedig fizetik az árát – hangsúlyozta.

Beszélt arról is: több európai ország kormánya álhíreket, hazugságokat terjesztett Magyarországról, miszerint nem ülésezik a parlament, és a kormány nem nyilvánítja majd befejezettnek a veszélyhelyzetet, és így örökre rendeletekkel fog kormányozni.

Ezek nem igazak, mert a kormány benyújtotta a felhatalmazást visszaadó törvényjavaslatot a parlamentnek – jelentette ki. Szijjártó Péter kijelentette:

a kormányt nem érdekli, hogyan vélekednek róla külföldön, a politikát a magyar emberek véleménye és elvárása alapján alakítják.