Az uniós helyreállítási terv elősegíti a közép-európai infrastrukturális fejlesztéseket

 

A most ismertetett európai uniós helyreállítási terv fontos lökést ad az európai gazdasági fejlődésnek, elősegíti egyebek között a közép-európai infrastrukturális fejlesztéseket – hangsúlyozta csütörtöki rendkívüli sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Az Andrzej Duda elnökkel közösen megtartott sajtókonferencián Morawiecki úgy értékelte: az előző nap Brüsszelben bejelentett, az európai gazdaságnak a koronavírus-járvány utáni helyreállítását célzó terv, valamint az Európai Unió 2021-2027-es pénzügyi keretének új tervezete „eddig nem látott gazdasági fejlődési lehetőségeket nyit meg Európa, ezen belül Lengyelország előtt”.

Aláhúzva, hogy Varsó az olyan együttműködési formátumok megerősítésére törekszik, mint amilyen „az utóbbi években új lendületet kapott” visegrádi csoport (V4) és a Három Tenger Kezdeményezés, Morawiecki leszögezte: ezek a formátumok rendkívül fontosak a közép-európai infrastrukturális fejlesztések szempontjából. A helyreállítási terv, valamint a hétéves uniós költségvetési keretből megszerezhető eszközök pedig új forrásokat jelentenek e beruházások számára – mutatott rá a kormányfő.


Andrzej Duda a sajtókonferencián aláhúzta: Európában a járvány után gazdasági lökésre van szükség. Felidézte: április végén az európai államfőkhöz intézett levelében ötpontos, a járvány okozta válság legyőzését célzó, egyebek között az európai termelés serkentésére irányuló együttműködési tervet mutatott be.

Duda felszólalásában hangsúlyozta:

meg kell újítani Európában azokat a fontos gyártási ágazatokat, amelyeket korábban költségcsökkentés szándékával más földrészekre, elsősorban Ázsiába helyeztek át.

Ez a koronavírus-járvány idején gyakran a szállítási láncok megszakadását okozta – mutatott rá Duda, szorgalmazva a helyi, „korszerű, rendkívül innovációs” gyártás megteremtését. A lengyel elnök szerint az uniós helyreállítási terv éppen az erre irányuló fejlesztéseket, kutatásokat segítheti elő.

Morawiecki már szerdán üdvözölte, és a második világháború utáni Marshall-tervhez hasonlította az uniós helyreállítási tervet, valamint az uniós keretköltségvetés aznap bejelentett emelését. A lengyel kormányfő szerint

a tervezetek jó kiindulópontot jelentenek a június 18-19-én Brüsszelben esedékes uniós csúcsértekezlethez.

Az Európai Bizottság által bemutatott terv szerint az Európai Unió hétéves pénzügyi kerete 1100 milliárd euróra emelkedne, emellett a tagállamok a helyreállítási alap keretében 750 milliárd euróra számíthatnának. Lengyelországra 63 milliárd euró jutna a helyreállítási alapból, ebből 38 milliárd támogatások, 25 milliárd pedig hosszútávú kölcsönök formájában. Lengyelország ezzel a terv harmadik legnagyobb nettó kedvezményezettje lenne Olaszország és Spanyolország után.

A címlapfotó illusztráció.