×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Négy EU-tagállam ellenjavaslaton dolgozik az ötszázmilliárd eurós helyreállítási alap helyett

 

Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország alternatív javaslatot fog bemutatni az 500 milliárd euró értékű európai uniós helyreállítási alapra vonatkozó francia-német tervezettel szemben – közölte az osztrák kancellár kedden.

Sebastian Kurz arról számolt be az Oberösterreichische Nachrichten című újságnak, hogy ellenjavaslaton dolgoznak ezen három másik, konzervatív fiskális politikát követő országgal.

Hangsúlyozta: a napokban benyújtandó tervezet nem tartalmaz közös hitelfelvételt. „Úgy gondoljuk, hogy EU-szintű adósság nélkül is lehetséges az európai gazdaság élénkítése” – fogalmazott.

Számos elemző szerint az éles tiltakozás az előző napon bemutatott francia-javaslat felvizezését vetíti előre, ugyanis a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítését célzó alap felállításához a tagállamok kormányainak egyhangú döntésére van szükség.

Az EU következő keretköltségvetéséről szóló vitában képviselt álláspontjuk miatt Ausztriát, Dániát, Hollandiát és Svédországot „takarékos négyekként” emlegetik a sajtóban.