×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Idén 7,5 százalékkal csökkenhet az uniós GDP

 

Több kilométeres kocsisor torlódott fel Londonban, ahol 49 nap után újraindulhattak a cégek. Belgiumban az üzletek előtti hatalmas sorok jelezték a vesztegzár enyhítését, Németországban hangos ünnepléssel vették birtokba a konditermet.Szüksége is van a kontinensnek a gazdaság újraindítására, mert a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérése szerint áprilisban rekord alacsonyra csökkent az euróövezeti gazdasági aktivitás mutatószáma.

A fotó illusztráció (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A Beszerzési Menedzser Index 13,5 pontra mérséklődött, ez a felmérés 1998 júliusi kezdete óta a legalacsonyabb mutató.

A Beszerzési Menedzser Index azt jelenti, hogy egy vállalatnál a beszerzést végző személy mennyire optimista a gazdaság alakulásával kapcsolatban. Ez egy fontos mutató, hiszen az, hogy ők mennyire optimisták vagy pesszimisták, az egyrészt mutatja azt is, hogy milyen várakozásaik vannak a saját teljesítményükkel kapcsolatban, illetve az ő beszerzéseik árbevételt fognak jelenteni a beszállítóik számára. Ha ez alapján, a Beszerzési Menedzser Index alapján végzünk egy becslést a GDP-re, akkor – legalábbis az IHSZ elemzése szerint 7,5 százalékos negyedéves GDP-csökkenést vár a modell az eurózónára a II. negyedévben

 

– mondta Sebestyén Géza Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója  az M1 Summa című műsorában.

A zuhanást 6,3 százalékos növekedés követheti

A szakértő által említett GDP-zsugorodással számol az Európai Bizottság is. A brüsszeli testület május elején nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint az Európai Unió 2020-ban 7,7 százalékos GDP-visszaesést szenvedhet el a koronavírus miatti válsághelyzetben. Igaz 2021-ben ezt a zuhanást 6,3 százalékos növekedés követi – teszi hozzá az elemző.

Sokkal nagyobb az esély arra, hogy egy V-típusú, gyors visszapattanással számoljunk. Ez azzal függ össze, hogy tulajdonképpen

ez a válság nem a gazdaság belső működési ellentmondásaiból fakadó válság,

hanem egy olyan válság, amelyet a járvánnyal kapcsolatos védekezési intézkedések váltottak ki – fejtette ki Szakáli István Lóránd, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető kutatója.

A legnagyobb GDP-esést a szakemberek egyébként azokban az országokban várják, amelyeknek a turizmusból élnek. Görögországban 9,7, Olaszországban 9,5, Spanyolországban 9,4 százalékos és Horvátországban 9,1 százalékos lehet a recesszió 2020-ban.

Kiss Róbert Richárd, turisztikai szakújságíró úgy becsüli: ha júniusban sikerül is beindítani a nyári szezont, már akkor is 60 százalékos lesz az ágazat visszaesése.

A világ gyakorlatilag hetekre leállt áprilisban

Olaszországban és Spanyolországban drámai a helyzet az idegenforgalmi bevételek elmaradásával. Olaszországban régiók sokasága arra épül, hogy odaérkeznek a turisták, fogyasztanak, költenek, a szállodák egymást érik a tengerpartokon. Ebből a szempontból súlyos gond az, hogy majd amikor ismét lehet utazni, akkor is meggondolják az emberek, hogy egyáltalán utazzanak-e – részletezte.

Sebestyén Géza szerint a következő hónapok nagy kérdése, hogy miként alakulnak a foglalkoztatottsági mutatók. Az Eurostat által május 7-én kiadott jelentés szerint az euróövezet 19 tagállamában 7,4 százalékra, az Európai Unió 27 tagállamában pedig 6,6 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta szezonális kiigazítással számolva. A szakértő szerint ez annak tudható be, hogy a világ gyakorlatilag hetekre leállt áprilisban.

Járókelők Milánó Navigli nevű negyedében (Fotó: MTI/AP/Luca Bruno)

Olyan válságot élünk most meg, amit élő ember nem látott még. Április vége felé globálisan öt munkavállalóból négy olyan helyen dolgozott, amely valamilyen szintű korlátozások által érintett volt. Nem csoda, hogy sokan elvesztették ennek következtében a munkahelyüket,részben ennek,részben a kereslet visszaesésének a következtében – fogalmazott az elemző.

A magyar gazdaság oldaláról nézve sok minden múlik azon, hogy Németország hogyan lábal ki a válságból – teszi hozzá a szakértő.

Európa legnagyobb gazdasága egyben Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere.

A hazánkban német háttérrel rendelkező hatezer vállalat pedig 300 ezer embernek ad munkát.

Annyi mégis csak reményteli, hogy az a Németország, amelyhez az export szempontjából és az import szempontjából is egyébként leginkább kötődünk úgy tűnik, hogy viszonylag hatékonyan tudta kezelni a járványnak a hatásait. Németországban is elindult a gazdaság fokozatos újraindítása, úgyhogy ez bizakodásra adhat okot a magyar gazdaság teljesítménye szempontjából is” – emelte ki a szakértő.

Ki kell találni hogyan teremtsék elő a kilábalás költségeit

A gazdaságok újraindítása mellett továbbra is napirenden van, hogy a kilábalás költségeit hogyan teremtsék elő a tagállamok. Soros György, az Egyesült Államokban élő, magyar származású milliárdos spekuláns például azt javasolta, hogy örökjáradék-kötvényeket bocsásson ki az EU 1000-1500 milliárd euró értékben.

Ezt a magyarok döntő része ellenzi – derült ki Századvég Alapítvány májusi felméréséből. A válaszadók 76 százaléka szerint

a soha le nem járó kamatozású hitel végleg kiszolgáltatottá tenné Európát,

míg a hat százalékuk a kötvény bevezetése mellett áll. Érdekesség, hogy még a baloldali szavazók többsége is úgy véli, hogy az örökjáradék-kötvény kibocsátása elfogadhatatlan ötlet.

A címlapfotó illusztráció.