Megszorításokra készül a brit kormány a járvány miatt

 

A brit pénzügyminisztériumból kiszivárgott dokumentumok szerint a koronavírus-járvány gazdasági hatásai idén elérhetik a 300 milliárd fontot, ezért adóemelésekre és a kiadások lefaragására lehet szükség – írta a brit sajtó.

A bizalmas adatok szerint a koronavírus-járvány hatásai óriási léket ütnek a brit államháztartás egyenlegében, ezért lehet szükség a rendkívüli lépésekre.

Rishi Sunak pénzügyminiszter, aki a gazdasági nyitás egyik szószolója a kormányon belül elmondta, hogy minden lehetőségre fel kell készülni – írta a Telegraph.

A brit gazdaság márciusban 5,8, az első negyedévben 2 százalékkal zsugorodott, amely 2008-as válság óta a legnagyobb visszaesés.

Az intézkedések egy része a kiadások lefaragását, másik pedig a bevetélek növelését célozza. A tervek szerint két évre befagyaszthatják a közalkalmazotti fizetéseket és elhalaszthatják a nyugdíjemelést is. Összesen 330 milliárd font megtakarításra lehet szükség idén.

A Telegraph értesülései szerint heteken belül bejelenthetik a megszorításokat, amelyek a befektetők bizalmának növelését célozzák.

Boris Johnson miniszterelnök még a decemberi választási kampányában azt ígérte, hogy a kormány nem emeli az adókat, de a válság miatt most mégis erre kényszerülhetnek.