×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Koronavírus-adót vetne ki az idősekre egy belga közgazdász

 

Egy neves belga közgazdász felvetette, hogy egyszeri adót kellene kivetni az idősebb korosztályra, hogy az abból befolyt összegből támogassák a fiatalokat a koronavírus által okozott gazdasági nehézségek leküzdésében – számolt be a The Brussels Times.

„Az idősebb generációnak tudnia kell, hogy a fiatalok feláldozzák magukat, mind gazdasági szempontból, mind mentálisan” – nyilatkozta a közszolgálati VRT televíziónak Jan-Emmanuel De Neve, az Oxfordi Egyetem professzora.

Azt elismerte, hogy a egészségügyi hatások a 65 évesnél idősebbeket jobban sújtják, viszont a válság gazdasági hatásait leginkább a fiatalok szenvedik el.

Elképzelésének megvalósítását nem részletezte, így nem tudni, hogy hány éves kor után kellene az adót megfizetni, és az sem derült ki, hogy a szűkösebb anyagi erőforrásokkal rendelkezőkkel mi legyen.

Mindenesetre a javaslat nem aratott osztatlan sikert a közvéleményben. Egy belga lap felmérése szerint a megkérdezettek kétharmada elutasította, és csak minden ötödik támogatta az elképzelést.

A Leuveni Egyetem nyugdíjszakértője nem tartja átgondoltnak a koronavírus-adót ötletét. Ez egyáltalán nem szolgálja a fiatalok és az otthon dolgozó szülők mentális jólétének és lehetőségeinek javítását – idézi a lap a Marjan Maes szakértőt.

Szerinte a nyugdíjreform keretében lehetne csökkenteni a magasabb nyugdíjak után járó adókedvezményeket, vagy a nyugdíjkorhatár emelésével lehetne igazságosabb közteherviselést megvalósítani.