×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Veszteségbe fordult az első negyedévben a KBC pénzintézet mérlege

 

Bevételének csökkenése mellett veszteségbe fordult a belga KBC Group NV pénzintézet nettó eredménye az első negyedévben a csütörtökön az MTI-hez eljuttatott eredménybeszámoló alapján.

Az idei első negyedévben a KBC Group NV pénzintézet 1,479 milliárd euró bevétel mellett 5 millió euró veszteséget szenvedett el. Az előző negyedévben, 2019 negyedik negyedévében 702 millió euró volt a nettó nyereség 2,041 milliárd eurós bevétel után, 2019 első negyedévében pedig 430 millió euró volt a nettó nyereség 1,862 milliárd eurós bevétel után.

A KBC csoport ötmillió eurós nettó veszteségéhez a belgiumi üzletág 86 millió eurós veszteséggel, a csoport központjánál könyvelt tevékenységek 43 millió eurós veszteséggel, a csehországi érdekeltség 88 millió eurós nyereséggel, valamint az összes többi külföldi érdekeltség 35 millió eurós nyereséggel járult hozzá.

A külföldi üzletágak nyereségéhez Szlovákia négymillió euróval, Magyarország és Bulgária 10–10 millió euróval, Írország 12 millió euróval járult hozzá.

A bevétel negyedéves csökkenését koronavírus-járványnak a pénzügyi eszközök értékére a tőzsdei árfolyamok esésével és a hosszú távú kamatok csökkenésével gyakorolt negatív hatására vezeti vissza a bank. Mindez összességében 385 millió euróval terhelte meg a mérleget.

Nőtt a nettó kamatbevétel

A nettó kamatbevétel viszont egy százalékkal emelkedett a negyedévben az előző negyedévhez és hat százalékkal az egy évvel korábbihoz képest. A hitelezési üzletág bevétele az előző havihoz képest három százalékkal, éves bázison nyolc százalékkal nőtt. A nem életbiztosítási üzletág nyeresége 21 százalékkal csökkent negyedéves és 12 százalékkal emelkedett éves bázison. A negyedéves csökkenés a belgiumi viharkárokra vezethető vissza.

Az életbiztosítási üzletágban az első negyedévben négymillió euró nyereséget ért el a KBC a negyedik negyedévi egymillió eurós nyereség és a tavalyi első negyedévi hárommillió eurós veszteség után. Az üzletág 427 millió eurós bevétele az előző negyedévihez képest kilenc százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest 17 százalékkal csökkent.

A 429 millió eurós jutalékbevétel négy százalékkal maradt el az előző negyedévitől, de öt százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A KBC recesszióra számít

A költség/bevétel arány szezonális hatásoktól megtisztítva (a banki adók nagy része az első negyedévre esik) 69 százalékos volt, szemben a 2019 teljes évi 58 százalékkal. A tőkemegfelelési mutató a negyedév végére 16,3 százalékra csökkent a 2019 végi 17,1 százalékról.

A KBC a koronavírus-járvány következményei miatt recesszióra számít működési területén. Idei eredmény-előrejelzésében nettó kamatjövedelmi tervét ezért 4,65 milliárd euróról 4,3 milliárd euróra csökkentette. Működési költségei a várt 3,5 százalékos csökkenés helyett 1,6 százalékkal növekedni fognak.

A címlapfotó illusztráció.