×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem kapnak támogatást az adóparadicsomokban bejegyzett vállalatok Dániában

 

Dánia az elsők között megtiltotta, hogy adóparadicsomokban bejegyzett vállalatok pénzügyi támogatást kaphassanak az államtól a koronavírus-járvány idején.

Az észak-európai ország milliárdokat költött azoknak a vállalatoknak a megsegítésére, amelyeknek a bevételei drasztikusan csökkentek a járvány féken tartását célzó, a mozgást széles körben és szigorún korlátozó kormányzati intézkedések miatt.

A kormány szombaton jelentette be, hogy 100 milliárd koronával (14 milliárd dollárral) megemelte a támogatási keretet, amelynek összege így már közel 400 milliárd koronára rúg.

A támogatás igénybe vételének szabályait azonban úgy módosították, hogy adóparadicsomokban bejegyzett cégek nem kaphatnak pénzügyi segítséget. Emellett a dán államtól támogatást kérő cégeknek vállalniuk kell, hogy nem fizetnek osztalékot, illetve idén és jövőre nem vásárolnak vissza saját részvényeket. A vállalatok akkor fizethetnek újra osztalékot, ha az államtól kapott támogatást maradéktalanul visszafizették.

Amikor az adófizetők pénzéből milliárdokat költünk vállalatok és munkahelyek megmentésére, a pénzt éppen erre a célra kell fordítani, nem pedig a világ másik felében egy adóparadicsomba küldeni – mondta Rune Lund, a dán kormány adóügyekben illetékes szóvivője.

Az Európai Unió adóparadicsomokat tartalmazó listáján 12 ország szerepel, köztük Panama, a Seychelles- és a Kajmán-szigetek. Egyes kutatások szerint az adóparadicsomok miatt évi 500-600 milliárd dollár bevételtől esnek el a kormányok szerte a világban.

Az adóparadicsomok egyik legádázabb európai ellenfele, Lengyelország volt az első állam, amely a nagyvállalatok támogatását ahhoz a feltételhez kötötte, hogy fizettek-e adót vagy sem Lengyelországban áprilist megelőzően.