Eddig 3,6 millióan kérvényeztek állami jövedelem-kiegészítést Franciaországban

 

A koronavírus-járvány miatt nehézségekbe került francia vállalatok eddig 3,6 millió részleges kényszerszabadságra küldött munkavállalóik számára kérvényeztek állami jövedelem-kiegészítést – jelentette be szerdán Muriel Pénicaud munkaügyi miniszter.

Az elmúlt két hétben mintegy 337 ezer francia vállalkozás csökkentette a termelését illetve a tevékenységét, s emiatt a munkavállalóit teljes vagy részleges kényszerszabadságra küldte.

A munkahelyek megvédése érdekében és a tömeges elbocsátások elkerülésére a kormány által elrendelt munkavédelmi rendelkezés már minden ötödik munkavállalót érint, és a tárcavezető szerint egyre többen élnek a rendkívüli munkanélküli segéllyel, amely a munkavállalóknak a fizetésük bruttó 70, nettó 84 százalékát szavatolja.

A segély összegét teljes egészében átvállalja az állam a minimálbér 4,5-szöröséig, az ezen felüli részt a munkáltatók kifizetik a munkavállalóknak. Franciaországban a 35 órás munkahétnek megfelelő havi minimálbér jelenleg bruttó 1539 euró (560 ezer forint).

A miniszter az intézkedés összegéről nem tett említést a sajtótájékoztatóján, de a tárca szerint a várhatón három hónapos időszakra 11 milliárd euróval számol a kormány. A múlt héten elfogadott költségvetési módosításban még csak 8,5 milliárd euró szerepelt.

„Ez az összeg befektetés, a mi hozzájárulásunk ahhoz, hogy a válság után a lehető leggyorsabban újrainduljunk” – mondta a tárcavezető. „Enélkül a tömeges munkanélküliség költsége még jelentősebb lenne” – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón Sibeth Ndiaye kormányszóvivő jelezte, hogy a kabinet mérlegeli „a kijárási korlátozások végének különböző forgatókönyveit” jóllehet szerinte még túl korai lenne azt megszervezni, miután a kormány egyelőre nem tud arra választ adni, hogy mikor lesz vége az egészségügyi krízishelyzetnek.

A két héttel ezelőtt életbe léptetett korlátozások hivatalosan április 15-én érnek véget, de a kormányzat már korábban jelezte, hogy várhatóan április végéig meg kell majd azokat hosszabbítani.

A járvány csökkenésének megállapítására az elsődleges kritérium a kormányszóvivő szerint az intenzív osztályokra kerülő betegek napi számának változása. Második szempont a lakosság immunitásának szintje, amelyet tömeges tesztelésekkel, mégpedig szerológiai vizsgálatokkal kíván majd az egészségügyi minisztérium megállapítani.

Az egészségügyi hatóságok kedd esti összesítése szerint Franciaországban a regisztrált fertőzöttek száma 52 ezer, jelentős részük otthonában lábadozik, 767 kórházban 22 800 Covid-19-beteget ápolnak, közülük 5565-en vannak intenzív osztályokon, ez 458-cal több, mint az előző nap, a koronavírus-fertőzés kórházban meghalt áldozatainak száma az elmúlt 24 órában 499-cel 3523-ra emelkedett.