×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Drámai gazdasági visszaesést jósol a Goldman Sachs

 

Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke 34 százalékkal csökkenhet a második negyedévben, mivel a koronavírus a vártnál is nagyobb munkanélküliséggel jár majd – jósolta a Goldman Sachs.

Az amerikai befektetési nagybank korábban 24 százalékos zsugorodást jósolt az április és június közötti időszakra, amit tovább vágott a munkaerőpiaci adatok után – közölte a Business Insider.

A múlt héten soha nem látott szintre, több mint hárommillió fölé emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban. A járvány megfékezését célzó szigorú intézkedések hirtelen megállították a gazdaságot és elbocsátási hullámot indítottak el.

A befektetési nagybank arra számít, hogy a munkanélküliségi ráta a február eleji mélypontjáról megnégyszereződik és  2020 második felére eléri a 15 százalékot.

A gazdasági kilátások alakulása nagyban függ a vírus lecsengésétől. Prognózisuk szerint a harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest már 19 százalékos gazdasági növekedés várható. Összességében az idei évet 6 százalékos recesszióval zárhatja a világ legnagyobb gazdasága – teszik hozzá.

A gazdasági visszaesést tompíthatja a jegybank szerepét betöltő Fed eddig bejelentett likviditásbővítő intézkedései, valamint a kormányzati intézkedések. Az amerikai törvényhozás a napokban fogadta el a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk enyhítését célzó, kétezer milliárd dollár értékű gazdaságélénkítő csomagtervet. Ez minden idők legnagyobb költségvetési stimulusa.

Cikkünket a témában ITT olvashatják.

A címlapfotó illusztráció.