Közel 3 százalékkal eshet a német GDP

 

A német gazdaság idei visszaesésére számít a szövetségi kormány mellett működő független gazdasági tanácsadó testület.

A gazdasági bölcsek tanácsának is nevezett szakértői csoport három lehetséges változatot vázolt fel hétfőn.

Az alapforgatókönyv szerint a megszorító intézkedések nem tartanak sokáig és a nyár folyamán normalizálódik a gazdaság helyzete. Ebben az alapesetnek tekintett változatban a hazai össztermék (GDP) 2,8 százalékos idei zsugorodására számít a szakértői csoport, amely szerint jövőre már 3,7 százalékkal nőhet a gazdaság.


Összehasonlításul: a 2009-es globális pénzügyi válság idején a német gazdaság 5,7 százalékkal csökkent.
A második szcenárió szerint a jelenleginél is szélesebb körű termelésleállás lesz, vagy pedig a korlátozások hosszabb ideig tartanak, kitolódnak a nyár utáni időszakra. E két esetben a gazdasági bölcsek 5,4 százalékos idei GDP-csökkenést várnak.

A harmadik felvázolt forgatókönyv szerint a gazdasági korlátozások egész nyáron érvényben maradnak, de a termelésleállítás a jelenleginél nem érint nagyobb kört. Ebben az esetben 4,5 százalékos idei gazdasági csökkenéssel számol a gazdasági tanácsadó testület, amely szerint ebben az esetben a gazdaság jövőre 1 százalékkal nőhet.

A német GDP tavaly 0,6 százalékkal nőtt. A szövetségi kormány a koronavírus-járvány előtti utolsó prognózisában 1 százalékos növekedést jelzett előre 2020-ra.