Húszmillió eurós humanitárius segítséget nyújt Iránnak az EU

 

Az Európai Unió a koronavírus-járvány okozta válság enyhítése érdekében humanitárius segítséget nyúlt Iránnak. A 20 millió eurós – mintegy 7 milliárd forint – támogatás már a következő hetekben a rászoruló intézményekhez juthat – közölte Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn.

Borrell azután nyilatkozott, hogy első alkalommal videokonferencia keretében tartották meg az uniós külügyminiszterek tanácskozását. Szavai szerint a tagállamok egyetértettek abban, hogy az EU támogatja a Nemzetközi Valutaalaphoz intézett iráni – tovébbá venezuelai – pénzügyi támogatási kérelmet.

Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a koronavírus-járvány elleni harc sikeréhez elengedhetetlen orvosi felszerelések és más eszközök és az azok beszerzéséhez szükséges anyagi támogatás nem tartozik a két ország esetében érvényes amerikai szankciók hatálya alá.

Hangsúlyozta, hogy a koronavírus okozta válsággal összefüggésben nincs más megoldás csak az együttműködés szorosabbá fűzése az emberek, a régiók és az országok között.

„A közös munkának csak akkor lesz eredménye, ha az egyes tagállami döntéseket globális megközelítés alapján hozzák” – fogalmazott. Fontosnak nevezte, hogy az uniós tagállamok és más, a koronavírus általa súlyosan érintett ország közötti segítségnyújtás a szolidaritás jegyében történjen.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy mihamarabb át kell gondolni az afrikai országoknak nyújtani tervezett segítségnyújtást, mielőtt a helyzet irányíthatatlanná válna.

Borrell arról is beszámolt, hogy az unió több száz olyan esetről tud, hogy a külföldön keringő álhíreknek köszönhetően európaiakat bélyegeznek meg a koronavírus terjesztésével. Több ország megtagadta olyan repülőgépek leszállását is, amelyeken európaiak utaztak – mondta.

„A hamis hírek terjesztése emberek életébe kerülhet. A dezinformáció gyilkolni képes” – hívta fel a figyelmet a főképviselő.

Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az embercsempész hálózatok felszámolása érdekében létrehozott Sophia uniós művelet mandátumának május végén esedékes lejártát követően létrehozni kívánt Irene elnevezésű uniós misszió remények szerint május végén megkezdheti munkáját.

A háború sújtotta Líbiát érintő fegyverembargó hatékony ellenőrzését végző művelet feladatát illetően egyetértés van, vitát az okoz, hogy egyes tagállamok szerint a tengeri műveletben részt vevő hajók jelenléte és tevékenysége a migráció újabb hullámait ösztönözheti. A megoldás közel van, de az új művelet pontos részleteit meghatározó jogi szöveg kidolgozása még egy kis időt igénybe vesz – tette hozzá Borrell.