Az orosz GDP 2,3 százalékkal nőtt az idei első két hónapban

 

Az orosz gazdaság az idei első két hónapban még a terveknek megfelelő mértékben nőtt, de a koronavírus megjelenése és annak a globális gazdaságra gyakorolt hatása már megmutatkozhat a márciusi orosz adatokban.

Anton Sziluanov pénzügyminiszter azt mondta, hogy az orosz GDP 2,3 százalékkal nőtt a február végével zárult két hónapban éves összevetésben, a gazdaság januárban 1,6 százalékkal, februárban három százalékkal bővült.

Az orosz gazdaság növekedése tavaly 1,3 százalékra lassult a 2018. évi 2,5 százalékról.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium az idei évre 1,9 százalékos, a jegybank másfél–két százalékos gazdasági bővüléssel számolt. Mindkét előrejelzés azonban még a koronavírus globális elszabadulása előtt készült. Szakértők szerint a koronavírus kedvezőtlen hatása a márciusi adatokban már megmutatkozik.

Az orosz jegybank pénteki kamatdöntő ülésén úgy döntött, hogy nem változtat a kamatszinten, azt hat százalékon tartja. A központi bank elismerte ugyanakkor, hogy a februári kamatdöntő ülés óta a helyzet alapvetően megváltozott, elsősorban a globális piacon következtek be kardinális változások.

Az orosz jegybank most azzal számol, hogy a második negyedévben a gazdaság növekedése lelassul az első negyedévhez képest, de visszaesés nem várható. A harmadik negyedévben a gazdaság stabilizálódik és az idei év egészében erősödik majd a gazdaság.

A jegybank a tervek szerint április 24-én ismertet pontosabb előrejelzést az orosz gazdaság idei várható teljesítményével kapcsolatban.

A címlapfotó illusztráció.