További járatritkítást tervez a Lufthansa

 

További járatritkítást tervez a Lufthansa Csoport a koronavírus-járvány révén csökkenő kereslet miatt, a legnagyobb német légi közlekedési társaság pénteki közleménye szerint akár 50 százalékkal csökkenthetik kapacitásukat.

A közlemény szerint a foglalások visszaesése és a lemondott utazások számának növekedése drámai méreteket ölt, ezért a tervezettnél nagyobb kapacitáscsökkentésre kényszerülhet a csoport valamennyi légitársasága.

Azt már csütörtökön bejelentették, hogy a márciusi menetrendből törölnek 7100 járatot, ami a kapacitás 25 százalékos csökkentésének felel meg. A további lépéseket a kereslet alakulásától függően teszik meg. Előfordulhat, hogy csak minden második tervezett járat közlekedik majd.
Mérlegelik továbbá, hogy átmenetileg kivonják a forgalomból mind a 14 darab Airbus A380-as gépet – áll a közleményben.

Az Airbus A380-as a polgári repülés történetének legnagyobb - több mint 850 utas szállítására alkalmas – repülőgépe. A kapacitás visszafogásával a kereslet visszaesésének pénzügyi hatásait igyekeznek korlátozni.

A foglalkoztatás területén is szigorú takarékoskodásba kezdtek. A tervezett létszámfejlesztések azonnali leállítása mellett felkínálták a dolgozóknak, hogy hozzák előre tervezett éves szabadságukat, vagy menjenek fizetés nélküli szabadságra.

Tárgyalásokat kezdtek a szakszervezetekkel egyéb megoldásokról is, köztük a rövidített munkaidő és részmunkaidős foglalkoztatási modellek alkalmazásáról – közölték.

A csoporthoz a névadó Lufthansa mellett az Austrian Airlines, a Swiss és az Edelweiss Air légitársaság, valamint az Eurowings és a Brussels Airlines diszkont légitársaság tartozik. Tavaly 145 millió utast szállítottak, ami 2,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A világszerte 135 ezer embert foglalkoztató cégcsoport korábban 4500 ember felvételét tervezte 2020-ra.