A kőolaj áráról tárgyalt Putyin és Lukasenka

 

Az olajárra vonatkozó új ajánlatott tett fehérorosz hivatali partnerének, Aljakszandr Lukasenkának Vlagyimir Putyin orosz elnök – közölték pénteken orosz hírügynökségek.

A Kreml sajtószolgálata csak annyit közölt erről, hogy a felek megbeszélésén az energiaügyi együttműködés és a nagyszabású közös projektek megvalósítása kapott különleges figyelmet. Minszknek és Moszkvának még mindig nem sikerült megállapodnia az idei gáz- és olajszállításokról, amíg az előbbi ellentételezést követel az olajár-kedvezmény megszűnése miatt, addig az utóbbi a Szövetségi Államról 1999-ben megkötött egyezmény elmélyítését sürgeti.

Lukasenka a pénteki megbeszélés után azt mondta, Putyin váratlanul azt javasolta neki, hogy a felek maradjanak meg az orosz olajszállítások 2019-es feltételeinél, pontosabban annál, hogy Oroszország 300 millió dollárral kompenzálja Fehéroroszágnak az orosz adómanőver miatt keletkező kárát, egyebek között az orosz olajipari vállalatok prémiumának tonnánként 2 dolláros csökkentése révén.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: nem volt szó arról, hogy a fehérorosz felet az orosz költségvetés rovására kárpótolnák. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter megerősítette: az orosz fél azt javasolta, hogy az olajcégek tonnánkénti prémiumát a továbbiakban évente mintegy két dollárral csökkentsék. Mindkét fél közölte, hogy folytatja az árkalkulációt és a tárgyalásokat.

A fehérorosz olajimport az úgynevezett orosz adómanőver miatt drágult meg, amelynek keretében Moszkva az elmúlt évek folyamán több lépésben gyakorlatilag megszűntette a kiviteli vámot, ám ennek ellensúlyozására megnövelte az ásványianyag-kitermelési adót. Oroszország korábban illetékmentesen szállított nyugati szomszédjának.

Januárban a Belnyeftyehim közölte, hogy az orosz olaj ára jelenleg a 83 százaléka a világpiacinak, ám az adómanőver folytatása további áremelkedéshez fog vezetni.

A felek korábban is tárgyaltak bonyolult adóvisszatérítési lehetőségekről és az orosz olajcégek által a leszállított tonnánként kapott 10 dolláros prémium eltörléséről, ám eddig nem tudtak megállapodni egymással.

Lukasenka egyébként pénteken Minszkben fogadta Vlagyimir Szemasko orosz nagykövetet, akinek kijelentette, hogy a jelenlegi világpiaci realitások alapján az lenne az igazságos, ha Fehéroroszország a földgázt 1000 köbméterenként 90 dollár körüli összegért kapná a számára 2020-ra megállapított 127 dollár helyett.

A címlapfotó illusztráció.