Az EU 21 millió euró segélyt juttat afgán menekülteknek

 

Az Európai Unió 21 millió euró – mintegy 7 milliárd forint – összegű humanitárius segélyt juttat a Pakisztánba és Iránba menekült afgán menekülteknek és az őket befogadó közösségeknek – közölte az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben.

A tájékoztatás szerint az uniós támogatást Pakisztánban, az afgán menekültek pakisztáni tartózkodásának 40. évfordulója alkalmából tartott nemzetközi konferencián Janez Lenarcic, a válságkezelésért felelős uniós jelentette be.

Lenarcic azt mondta, az unió elkötelezett az afgán nép megsegítése mellett, beleértve a szomszédos országokba menekült tagjait is. A brüsszeli biztos köszönetet mondott Pakisztánnak és Iránnak a menekültek millióinak befogadásáért.

Elmondta, hogy az uniós támogatás alapvető szolgáltatások finanszírozásához nyújt segítséget, valamint javítja a menekültek és a befogadóközösségek egészségügyi és oktatási ellátását, valamint a vízellátást.

Az unió sürgősségi támogatása segíteni fogja azokat a családokat is, amelyek a pakisztáni Beludzsisztán tartomány és Kasmír pakisztáni adminisztráció alá tartozó területein a közelmúltban tapasztalt szélsőséges időjárási körülmények, valamint a dél-iráni árvizek miatt szükséget szenvednek – közölte.

A szerdán bejelentett támogatással együtt az EU Afganisztánnak, Pakisztánnak és Iránnak nyújtott humanitárius segítségnyújtása a 2016-2020 közötti időszakban eléri a 300 millió eurót – tette hozzá közleményében az Európai Bizottság.

A címlapfotó illusztráció.