Forgalomcsökkenésre számíthat az üdülőhajós ágazat a koronavírus miatt

 

Forgalomkiesést okoz az üdülőhajó-ágazatnak a koronavírus-járvány. A Costa Crociere olasz hajótársaság ideiglenesen törölte Kínából induló és Kínát érintő járatait. A lefoglalt hajóutakra befizetett pénzt az utasok visszakapják – közölte a társaság.

A Costa Crociere olasz üdülőhajó (Fotó: EPA/Massimo Percossi)

Cikkünk frissült. 

A társaság – január végi közleménye szerint – a kínai hatóságokkal szorosan együttműködve döntött arról, hogy Kínában átmenetileg felfüggeszti kilenc hajóútját, amelyek az eredeti tervek szerint január 25. és február 4. között, kínai kikötőpontokról indultak volna. Az összes többi hajóút megkapta a jóváhagyást az indulásra, a Szingapúrból induló járatai üzemelnek.

Az ágazat nemzetközi képviseleti szervezete, a CLIA pénteken Hamburgban tett bejelentése alapján a hajótársaságok meghozták a járvány megfékezéséhez szükséges óvintézkedéseket. Eszerint egyetlen utas, de a személyzet egyetlen tagja sem léphet az üdülőhajók fedélzetére ha a megelőző 14 napban Kínában tartózkodott, illetve az utazásra kínai, makaói vagy hongkongi átszállással érkezett.

Megtagadható emellett a fedélzetre lépés minden olyan embertől, aki fertőzött személlyel érintkezett. Szükség esetén pedig egészségügyi vizsgálatnak lehet alávetni a fedélzetre lépőket.

Az olasz üdülőhajó-ágazat az év elején még a tavalyit 6,2 százalékkal meghaladó rekordforgalmat, 13 millió utast jelzett előre az idei évre. A koronavírus-járvány miatt azonban egyre valószínűtlennek tűnik a forgalmi rekord elérésre az idén.

Olaszország 19 üdülőhajó-kikötővel rendelkezik. Közülük a legnagyobb forgalmat – évi 2,5 millióst – a Rómától északra fekvő Civitavecchia bonyolítja. Velencében évente másfélmillió üdülőhajós utas fordul meg, de nagy forgalmat bonyolítanak a nápolyi és a genovai kikötők is.

A Costa Crociere a legnagyobb olasz üdülőhajó-társaság. A cég világszerte 63 ezer alkalmazottat foglalkoztat, ebből 17 ezret Olaszországban. A társaság Európában tavaly 12,6 milliárd eurós forgalmat bonyolított, ebből 3,5 milliárd eurót Olaszországban.