Merkel: Megbocsáthatatlan az együttműködés az AfD-vel

 

Megbocsáthatatlannak nevezte csütörtökön Angela Merkel német kancellár, hogy pártjának politikusai előző nap Türingiában együtt szavaztak a tőlük jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt politikusaival, s kijelentette, hogy a szavazás eredményét meg kellene semmisíteni.

Angela Merkel, német kancellár (Fotó: MTI/AP/AFP pool/Odd Andersen)

A Dél-Afrikában tartózkodó német kancellár egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy szörnyű nap volt a szerdai a demokrácia számára. „Ez az eset menthetetlen, és a szavazás eredményét érvényteleníteni kellene” – jelentette ki Merkel. Hozzátette: szó van arról, hogy előrehozott választást tartanának a tartományban, ez is egy lehetőség.

Türingiában a helyi parlamentben szerdán nem sikerült a kormányalakítás a legutóbbi választáson a legtöbb voksot megszerző Baloldalnak (Die Linke).

A miniszterelnök-választáson meglepetésre az erfurti parlamentbe jutás küszöbét alig átlépő, liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) jelöltje, Thomas Kemmerich győzött a harmadik fordulóban úgy, hogy Merkel pártjának, a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) a politikusai és az AfD képviselői is őrá szavaztak.

Az FDP-s politikus csak a választás utolsó, harmadik fordulóján indult, miután az első két forduló nem hozott döntést az ügyvezető miniszterelnök Bodo Ramelow, a szociáldemokratákkal (SPD) és a Zöldekkel kisebbségi kormányzásra készülő Baloldal (Die Linke) jelöltje és az AfD által támogatott független jelölt, Christoph Kindervater küzdelmében.

A Baloldal, az SPD és a Zöldek arra számítottak, hogy az utolsó fordulóban felsorakoznak jelöltjük mögött a CDU és az FDP képviselői, akik azonban saját jelöltként elindították Thomas Kemmerichet.

A baloldali pártok, sőt sokan a jobbközép táborban is úgy vélték, elfogadhatatlan, hogy az AfD-től elfogadták a támogatást, amivel régi tabut döntöttek le. Németországban ugyanis a jobboldal mindeddig hagyományosan elzárkózott az együttműködéstől a tőle jobbra álló AfD-vel, amelyet a többi párt mindeddig maximálisan igyekezett elszigetelni.

A CDU és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetői szerdán előrehozott helyi törvényhozási választást sürgettek Türingia tartományban.

Szerda este tüntetéseket tartottak számos türingiai városban és a tartományon kívül is több nagyvárosban, köztük Münchenben, Hamburgban és Lipcsében. A demonstrálók élesen bírálták a CDU-t és az FDP-t, amiért politikusaik együtt szavaztak az AfD képviselőivel az erfurti Landtagban. Thomas Kemmerich a fokozódó nyomás ellenére egyelőre nem mond le.

Türingiában a Baloldal-SPD-Zöldek alkotta koalíció ötévi kormányzás után veszítette el a többségét tavaly októberben. A 16 német tartomány között Türingia volt az egyetlen, amelyben a Baloldal vezetésével működött kormány.

A koalíciós pártok hosszú egyeztetés után abban állapodtak meg, hogy az új ciklusban megpróbálják kisebbségben folytatni a kormányzást. Ez a kísérlet fulladt kudarcba a szerdai kormányfőválasztáson.