Bevásárolná magát az Aston Martinba a Geely

 

Kína tizedik legnagyobb autógyártója, a Geely tárgyalásokat folytat részesedés vásárlásáról az Aston Martin brit sportautógyártóban – közölte név nélkül nyilatkozó, de a megbeszélésekre rálátó forrásra hivatkozva a Financial Times című lap.

Geely mintegy 10 százalékos részesedéssel rendelkezik a Daimlerben, amelynek öt százalékos hányada van az Aston Martinban. A Geely a brit Lotus Cars 51 százalékos tulajdonosa és 2010-ben megvásárolta a Volvo Cars svéd autógyártót.

Az Aston Martinnal kapcsolatos értesülés nem okozott meglepetést szakértői körökben. A cégnek friss forrásokra van ugyanis szüksége, miután csökkennek eladásai, különösen az európai és brit kereslet mérséklődésére.

A 106 éve alapított brit cég a minap hozta nyilvánosságra, hogy tavaly hét százalékkal, 5809 autóra esett az autókereskedőknek kiszállított autók száma.

A cég azzal számol továbbá, hogy tavalyi kamat- és adófizetés, valamint amortizáció előtti eredménye több mint 45 százalékkal, 130-140 millió fontra zuhant az egy évvel korábbi 247,3 millió fontról.

Az 1913-ban alapított Aston Martin részvényeivel 2018 októberben indult meg a kereskedés a londoni tőzsdén. Akkor a cég piaci tőkeértéke 4,33 milliárd font volt. Ez azóta jelentősen, csaknem a negyedére zsugorodott.

A címlapfotó illusztráció.