Súlyos gazdasági válság fenyegeti Európát

 

Újabb gazdasági válság fenyegeti a világot – az elmúlt időszakban több cikk is erre figyelmeztetett. A szakértők szerint a gazdasági lassulás Európát is hamar utoléri, és akár mélyebb is lehet, mint a 2008-as világválság.


Immár 12 éve ment csődbe a világ egyik legnagyobb pénzpiaci cége, a Lehman Brothers. A krach nem csak az üzleti világot rázta meg, ez volt az első látványos jele a 2008-as világválságnak, amelyből több európai tagállam csak évekkel később, vagy azóta sem tudott kilábalni.

„Az unió vezetése nem tudta megoldani azt a gazdasági-pénzügyi válságot, ami 2008-ban kirobbant. A mai napig lélegeztetőgépen tartják Görögországot, komoly gondok vannak Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában. A világgazdaság némileg megoldotta ezt a helyzetet, hiszen nem látjuk, hogy államcsődöt jelentenek be Dél-Európában azok az országok, amelyeket a legjobban sújtott az euró-, illetve a gazdasági válság” – mondta az M1 Unió 28 című műsorában Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója.

A konjunktúra, vagyis a gazdasági fellendülés azonban a szakértők szerint a végéhez közeleg, amelynek előjelei már az elmúlt években is láthatók voltak, bár még nem válság formájában.

Gazdasági depresszió tapasztalható

A válságot előre látni szinte lehetetlen. A válságokra az jellemző, hogy meglepetésszerűek. Ha azt nézzük, hogy milyen állapotban van most a világgazdaság, azon belül az európai gazdaság, akkor válság helyett arról beszélhetünk, hogy gazdasági depresszió tapasztalható, amely valóban gazdasági lassulással jár együtt” – hangsúlyozta Szakáli István Loránd, a Gazdaságpolitikai és Gazdaságstratégiai Kutatóműhely vezetője.

A gazdasági lassulás idén is tovább folytatódhat. Szakértők szerint 2020-ban egy,

a 2008-asnál is súlyosabb válság fenyeget,

amely egész Európára hatással lesz.

A nyugat-európai gazdaságban valami elromlott. Azok a hibás döntések, amelyeket Brüsszelben, illetve néhány nyugat-európai kormányban meghoztak, most kezdik éreztetni hatásukat.

„Ennek következtében az európai gazdaság már 2019-ben is lassult, és 2020-ban az Európai Unió kulcsállamaiban előfordulhat akár, hogy a GDP negatív értéket vesz föl, recesszió kezdődhet el. Ennek súlyos következményei lesznek Nyugat-Európára nézve, hiszen egyszerre van jelen egy társadalmi feszültség a migrációból fakadóan, amelyet félrekezelt Brüsszel, és a félrekezelt gazdasági helyzet, amely szintén szociális feszültséget gerjeszt” – mondta Lánczi Tamás politológus.

Egy újabb válság pedig akár azt is előidézheti, hogy azok a tagállamok, amelyek gyenge lábakon álló gazdasággal csatlakoztak az eurózónához,

a jövőben akár az övezet elhagyása mellett dönthetnek.

Ilyen lehet például Olaszország is. Törcsi Péter szerint azonban nem csak a gazdaság lassulása, de a politikai vezetők döntései is hatással voltak a válság közeledésére.

Hibás döntések is előidézhetik a válságot 

Hozzájárul az a felelőtlen politika is, amit a Németország vezette eurózóna képviselt az elmúlt években. Mentőövet dobtak Görögországnak és több dél-európai országnak is.

„Ezek az országok és kormányaik nem tanultak a hibáikból, és nem vállaltak felelősségteljesebb politikát, sem a gazdaságpolitika, sem az európai uniós politika területén. Nagyban hozzájárult a rossz menedzsmenthez, válságmenedzsmenthez a korábbi európai uniós vezetés” – mondta Törcsi Péter.

Emellett azok az uniós döntések is közrejátszottak, amelyekkel Európa például a saját autóiparát gyengítette meg. A másik hibás döntés a német atomerőművek bezárása volt.

„Ha megnézzük a német gazdaság állapotát, akkor valóban nincs a legjobb állapotban. Vannak aggasztó jelek, ezek az aggasztó jelek vezettek a gazdasági nehézségekhez, a gazdasági lassuláshoz. És ha ennek a lassulásnak az okait keressük, látjuk, hogy sokfélék lehetnek, részben összefüggésben vannak a német energiapolitikával. Németország úgy döntött, hogy bezárja az atomerőműveket, ennek hatására jelenleg Németországban a legmagasabbak az energiaárak” – fogalmazott Szakáli István Loránd.

A gazdasági adatok alapján

Európán belül a legbiztosabb lábakon a visegrádi országok állnak,

így, ha bekövetkezik a válság, Magyarország jobban ellen tud állni, mint 2008-ban. Ettől függetlenül, a magyar gazdaság is meg fogja érezni a világválság szelét.

A válságot a magyar gazdaság is megérzi

„Ha Nyugat-Európában válság van, azt a magyar gazdaság is megérzi. Ez nem jelenti azt, hogy Magyarország recesszióba süllyedne. Látható, hogy a kormány elkezdte azokat az intézkedéseket megtenni, amelyek ennek az európai recessziónak a kivédésére szolgálnak. De mindenképpen számolni kell azzal, hogy a gazdaság rázós terep lesz a következő egy-két évben” – mondta Lánczi Tamás politológus.

Elemzők szerint a migrációs válság is fokozhatja a gazdaság lassulását, az Európába özönlő több millió migráns ugyanis komoly gazdasági terhet jelent az unió tagállamainak.

A címlapfotó illusztráció.