Szakértő: Az Egyesült Államok járt jobban a kínai-amerikai kereskedelmi megállapodással

 

Az Egyesült Államoknak kedvez jobban a Kínával való kereskedelmi háborút lezáró megállapodás – mondta Frank Tibor Amerika-szakértő hétfő reggel az M1-en.


A szakértő elmondta, a megállapodással a két ország egy „vihető” kapcsolatba léphet, ami mindkettőnek érdeke.

A műsorban felidézték, a múlt pénteken bejelentett, a kereskedelmi vitát részben rendező egyezség keretében Kína például vállalta, hogy az eddiginél több amerikai terméket és szolgáltatást vásárol, az Egyesült Államok pedig csökkenti a kínai árukra kivetett vámokat.

Frank Tibor jelezte, a hatalmi konfliktus továbbra is fennáll a két ország között; ezt úgy érzékeltette, Kínának 2050-re másfél milliárd lakója lesz, míg az Egyesült Államoknak most 330 millió polgára van. „Nem azt tesz egy országot nagyhatalommá, hogy mennyi lakosa van, de mégiscsak nem egészen közömbös, hogy itt mekkora hatalmi különbségekről lesz szó befolyásban, világkereskedelmi pozícióban és nem utolsó sorban hadászati kérdésekben is” – fogalmazott a szakértő.

A probléma hátteréről elmondta, a kínai termékek olyan mértékben árasztották az Egyesült Államok piacát, ami már kiszorítja az amerikai termelést és a munkaerőt.

A címlapfotó illusztráció.