A Fed szinten tartotta az irányadó dollárkamatot

 

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer, a Fed nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon.

A Federal Reserve monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) szerdai ülésén az október 30. óta érvényes 1,50-1,75 százalékon tartotta az irányadó dollárkamatsávot.

A Fed döntése megfelelt a piaci várakozásoknak.

A Fed döntéshozói a május 1-jei ülés óta először hoztak egyhangú döntést. Ez volt a Fed idei utolsó kamatdöntése. A Fed az idén három ütemben csökkentette a kamatsávot, 2,25-2,50 százalékról a jelenlegi szintre.

A Fed arra célzott rövid közleményében, hogy nem számol jövőre kamatváltoztatással. Elemzők szerint azonban számos kihívás, mint például az amerikai-kínai kereskedelmi feszültség, a globális gazdasági növekedés lassulása vagy a Brexit és annak következményei legalább egyszeri kamatcsökkentésre kényszerítik majd a Fedet.

A Fed gazdasági előrejelzést is közzétett a kamatdöntés ismertetésével egy időben, amelyben mérsékelt gazdasági növekedést és alacsony munkanélküliséget prognosztizál jövőre.

A Fed várakozása szerint 2020-ban 2 százalékkal, 2021-ben 1,9 százalékkal nő az amerikai hazai össztermék (GDP). A munkanélküliségi ráta jövőre 3,5 százalék, 2021-ben 3,6 százalék lesz előrejelzéseik szerint. A jövő évi fogyasztói áremelkedést 1,9 százalékra várják.

A címlapfotó illusztráció.