Marad-e az ukrán gáztranzit?

 

Az Északi Áramlat 2 földgázvezeték üzembe helyezése nem jelenti azt, hogy Oroszország felmondja az ukrán gánztranzitot, az ügyben a gazdasági célszerűség fog dönteni - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken Szocsiban német nagyvállalatok vezetőit fogadta.

„Közeledik a befejezése az Északi Áramlat 2 gázvezeték lefektetésének, amelynek üzembe helyezése lehetővé teszi az orosz gázszállítás megkettőzését a balti nyomvonalon” – mondta Putyin, rámutatva, hogy ez hozzájárul Németország és más államok igényei kielégítéséhez.

„Szeretném hangsúlyozni, hogy ez egy ünnepi vállalkozás, a kormány ténylegesen nem vesz benne részt. Így tehát, hogy ne legyen az ügynek másfajta értelmezése, már sokszor mondtam és még egyszer szeretném megismételni: ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy Oroszország beszüntetné a tranzitot Ukrajna területén keresztül” – hangoztatta.

Kifejezte reményét, hogy az illetékes orosz és az ukrán kölcsönösen elfogadható megoldást találnak az orosz gáz Európába irányuló tranzitja ügyében. Elismerte  ugyanakkor, hogy a Bécsben folyó tárgyalásokon mindkét fél nehezen teljesíthető követelményeket.

A gáztranzit és a közvetlen ukrán gázvásárlás felújításának ügye a várakozások szerint téma lehet majd Putyin és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között,  ha a délkelet-ukrajnai válság rendezéséről tárgyaló „normadiai négyek" - Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország - vezetőinek hétfői párizsi csúcstalálkozóját kétoldalú megbeszélésre is felhasználják.

Dmitrij Peszkov, orosz szóvivő újságíróknak nyilatkozva kifejezte reményét, hogy a csúcs hozzájárul majd a válság megoldásához és megerősíti, hogy a minszki megállapodások végrehajtásának nincsen alternatívája.

Kijelentette, hogy a fórom alkalmából Putyin Emmanuel Macron francia elnökkel, Angela  Merkel  német kancellárral és Zelenszijjel is különtalálkozóra készül.

Mint mondta, biztos benne, hogy Párizs a tiltakozó akció ellenére is képes lesz majd biztosítani a csúcs lebonyolításának körülményeit.