Távozott az irodalmi Nobel-díj bizottságának két külső tagja

 

Hétfőn távozott az irodalmi Nobel-díjat odaítélő svéd bizottság két külső tagja, egyikük azzal indokolta a lépést, hogy a botrányok sújtotta Svéd Akadémia reformjai túl lassan valósulnak meg.

A 233 éves akadémia számos intézkedést kényszerült hozni, miután egy korábbi tagjuk férjét többen szexuális zaklatással vádolták. A botrány miatt 2018-ban egy évvel elhalasztották az irodalmi Nobel-díj odaítélését.

Az intézkedések egyike az volt, hogy külső tagokat delegáltak a bizottsághoz.

Azért lépek ki a Nobel-bizottságból, mert nincs időm kivárni a megváltoztatásra irányuló munka végét. Az akadémia és az én időperspektívám eltérő, túlságosan hosszú idő az én életemből, viszont túl rövid az akadémia életében” – írta Kristoffer Leandoer a Svenska Dagbladet napilapban megjelent cikkében.

Leandoer hozzátette, hogy döntésének nincs köze Peter Handke osztrák író idei Nobel-díjához, amiért az akadémia sok kritikát kapott Svédországban és külföldön is.

A Svéd Akadémia közleményében megerősítette, hogy Leandoer mellett Gun-Britt Sundstrom is kilépett a testületből, melyet hétfőig négy belső és öt külső tag alkotott.

A címlapfotó illusztráció.