Massachusetts állam betiltja az ízesített dohány- és e-cigaretta-termékek forgalmazását

 

Massachusetts állam kormányzója szerdán aláírta azt a törvényt, amely megtiltja az ízesített dohány- és e-cigaretta-termékek forgalmazását az Egyesült Államok keleti parti tagállamában.

Az állam republikánus kormányzója, Charlie Baker által aláírt törvényt a demokrata többségű helyi törvényhozás a múlt héten szavazta meg. A jogszabály azonnali hatállyal megtiltja az ízesített e-cigaretta-termékek árusítását, míg az ízesített dohánytermékek – köztük a legnépszerűbbnek számító mentolos cigaretták – forgalmazásának tilalma 2020. június 1-jén lép életbe. A törvény emellett 75 százalékos jövedéki adóval sújtja az e-cigaretta-termékeket.

A kormányzó szeptemberben már közegészségügyi rendkívüli állapotot hirdetett az elektromos cigarettát szívók körében terjedő súlyos megbetegedések miatt, és átmeneti időre el is rendelte az e-cigaretta-termékek árusításának betiltását. Ez a tilalom december 11-ig érvényben is marad, és addig újabb szabályozást készítenek elő.

Marc Hymowitz, az Amerikai Rák Társaság helyi szervezetének egyik vezetője és a dohányzás ellen küzdő több civil szervezet üdvözölte a döntést, míg a forgalmazók és számos kereskedő a feketepiac veszélyeire hívták fel a figyelmet.

Az Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban több mint kétezer embert – elsősorban fiatalokat – szállítottak kórházba az elektromos cigaretta okozta súlyos tüdőkárosodás miatt, a halálos áldozatok száma több mint negyven.

A megbetegedések valódi okát egyelőre nem sikerült azonosítani, a tudományos kutatások elsősorban az e-cigaretta utántöltő folyadékára összpontosulnak.

Donald Trump amerikai elnök szeptemberben bejelentette, hogy a kormányzat az ízesített e-cigaretta-termékek forgalmazásának betiltását tervezi, de eddig még nem történtek konkrét lépések az ügyben. Massachusetts lett az első amerikai tagállam, ahol foganatosították a tiltást.

A címlapfotó illusztráció.